Ruska banka tuži Belgiju zbog blokade 110 miliona dolara

od strane | 15/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Banka Sankt Peterburg odlučila je da tuži Belgiju, zbog oko 110 miliona dolara koje je ta zemlja blokirala na računima Juroklira (Euroclear).

Iz ruske banke navode da banka nema nikakve veze sa vlastima u Rusiji i da zato ne bi trebalo da trpi evropske sankcije, preneo je belgijski ekonomski list „Eko“.

Zastupnik Banke Sankt Peterburg kaže za taj list da ruski preduzetnici imaju akcije na računima Nacionalnog depozita za poravnanje (NSD) u Jurokliru i da je sve zamrznuto čak i ako preduzetnici nemaju nikakve veze sa sankcionisanim režimom.

Ova ruska banka je već tražila da se odmrznu akcije na računima NSD, ali u jednom od paketa sankcija EU od oktobra, Savet Unije je doneo odluku koja onemogućava oslobađanje sredstava koja se drže ili deponuju kod NSD.

„Eko“ navodi da od oktobra nema odgovora od belgijskih finansijskih institucija, zbog čega je Banka Sankt Peterburg odlučila da tuži belgijsku državu.

U devet paketa sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, nalazi se i zamrzavanje finansija ruskih zvaničnika i ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Cilj sankcija je da spreči Rusiju da finansira rat u Ukrajini.

Početkom juna na listu fizičkih i pravnih lica pogođenih ovim sankcijama dodat je Nacionalni depozit za poravnanje (NSD), ruska verzija belgijskog posrednika Juroklir.

Međutim, Banka Sankt Peterburg ima NSD račun otvoren kod Juroklira. U pitanju je kompanija za finansijske usluge, specijalizovana za poravnanje transakcija sa hartijama od vrednosti, kao i za čuvanje i servisiranje imovine ovih hartija od vrednosti.

Belgijske institucije za sada se nisu oglasile povodom tužbe.

Izvor: Tanjug

tagovi: banka | belgija | rusija | tuzba

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...