Rusija kupila rekordan broj zlatnih poluga

od strane | 05/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Smanjenje poreza na plemenite metale podstaklo je ljude da kupuju zlato i od njega prave zalihe, te je Ruska Federacija tokom prethodne godine kupila rekordan broj zlatnih poluga, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija.

Prošlog marta Moskva je ukinula PDV od 20 odsto na fizičku trgovinu zlatom za pojedince, kako bi ih odvukla od američkog dolara kao stabilne valute za zalihe, a takođe je pojedince oslobodila od PDV-a dobijenog prodajom zlatnih poluga, što je dodatno povećalo potražnju za zlatom.

Rusi su tokom prethodne godine kupili više od 50 tona zlatnih poluga, 10 puta više nego godinu ranije, a najtraženije su bile šipke težine jednog kilograma. Agencija Rojters navodi da ovi podaci pokrivaju samo period do kraja novembra prethodne godine.

VTB banka, sa većinskim državnim vlasništvom, saopštila je da je prodala 33,8 tona zlatnih poluga prošle godine, kao i da njeni klijenti poseduju zlata u vrednosti od 50 milijardi rubalja, odnosno 711 miliona rubalja.

– Zlato je prošle godine bilo odlično zaštitno finansijsko rešenje. Kupci su prebacivali sredstva u zlato, kako bi diversifikovali svoju imovinu i na duže staze ostvarili profit – kaže Jevgenij Beresnjev iz VTB banke.

Izvor: Tanjug

tagovi: kupovina | rusija | zlato

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...