Rols rojs prodao više od 6.000 automobila u 2022.

od strane | 12/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Pixabay)

  Kompanija Rolls-Royce (Rols rojs) zabeležila je rekordnu prodaju od 6.021 automobila prošle godine uprkos prosečnoj ceni od oko 534.000 dolara za svoje automobile i padu tražnje u Kini. Prema dosadašnjim porudžbinama, očekuje se dalje nizanje uspeha i u ovoj godini.

Britanski proizvođač automobila počeo je 1906. kao Rols rojs u Mančesteru, a od 2003. je u vlasništvu nemačke kompanije BMW. Ova kompanija prodala je 5.586 automobil 2021. što je takođe svrstava u rekordnu godinu, prenosi Rojters.

U prošlogodišnjoj prodaji prednjačilo je tržište SAD sa oko 35 odsto udela.

Međutim, do pada prodaje došlo je u Kini, drugom najvećem tržištu ovog proizvođača automobila. Razlog pada prodaje, saopštava kompanija, najvećim je delom nastao zbog blokada usled koronavirusa. Ipak, pad u Kini nadoknađen je rastom na drugim tržištima.

Uprkos padu prodaje u najmnogoljudnijoj zemlji, prema navodima rukovodilaca, nema usporavanja prodaje i knjiga narudžbina proteže se daleko u 2023.

Prednarudžbine za novi električni model “Spectre”, koji bi trebalo da se nađe u prodaji od kraja tekuće godine, već su premašile očekivanja, navodi auto kompanija.

Iako je Rols rojs zaustavio prodaju u Rusiji, gde se kupovalo 200 do 300 vozila godišnje, očekuje se dalji rast prodaje i u nastavku ove godine.

 

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...