Rekordan trocifreni gubitak Švajcarske narodne banke

od strane | 14/01/2023 | Ekonomija, Evropa, Švajcarska

(Foto: Pixabay)

  Švajcarska narodna banka (SNB) objavila je kako je prošle godine izgubila 132 milijarde švajcarskih franaka (143 milijarde američkih dolara).

To je najveći godišnji gubitak u 115-godišnjoj istoriji te institucije.

Ogromni gubitak je direktna posledica jedne od najlošijih godina u istoriji svetskih berzi – cene deonica i obveznica koje banka drži u portfelju prošle godine su se istopile, a najveći krivac za gubitak SNB-a je stalno jačanje švajcarskog franka prema ostalim globalno važnim valutama poput dolara i evra.

U 2021. SNB je imao dobit od 26 milijardi švajcarskih franaka, što je daleko više od do tada rekordnog gubitka od 23 milijarde franaka koji je zabeležen 2015. godine.

Detalje o strukturi gubitka SNB će objaviti tek u martu, ali zasad otkrivaju da su 131 milijardu franaka izgubili zbog jačanja franka tj. na monetarnim pozicijama, dok je dodatnih 800 miliona dolara izgubljeno na deonicama i obveznicama koje je banka kupovala tokom svoje dugogodišnje kampanje čiji je cilj slabljenje franka.

SNB kao i druge centralne banke trenutno se bori protiv inflacije, a usled podizanja kamatnih stopa cene obveznica i deonica padaju globalno.

Jaki franak, koji je dosegnuo paritet s evrom u julu zaslužan je za ogromne gubitke, piše Rojters. Pozitivna je stavka da je SNB-ov portfelj zlata, težak 1.040 tona dobio na vrednosti i danas vredi 400 miliona franaka više nego 2021.

Prošlogodišnji gubitak znači da centralna banka neće deliti godišnje isplate vladi i kantonskim vladama u Švajcarskoj, ali monetarna politika će ostati nepromenjena.

Izvor: Tportal.hr

Preporučene vesti: