Rekordan broj firmi iz Srbije na najvećem svetskom Sajmu prehrambene industrije

od strane | 09/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Tanjug)

  Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da se na najvećem Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „Anuga“ u Kelnu ove godine predstavlja rekordnih 36 srpskih firmi.

Kako se navodi, kompanije iz Srbije svoju izvoznu ponudu predstavljaju u dve hale – u jednoj gotove proizvode, a u drugoj smrznute. U širokom asortimanu spskih gotovih proizvoda koji se predstavljaju su med i dijetetski proizvodi na bazi meda, voćni sokovi, organski džemovi i testenine, pasterizovani kiseli program, sušeno voće i pečurke, dečija hrana, koncentrati od voća i pirei, konditorski proizvodi, čajno pecivo, čokoladirano voće, vino, musli, ovsene kaše, čokolada, kao i asortiman smrznutog voća i povrća, torti i kolača.

Cilj ovogodišnjeg nastupa firmi iz Srbije na sajmu, kako je kazala predstavnica PKS Zorana Delić, je promocija i povećanje izvoza srpske prehrambene industrije na tržištima pre svega Nemačke i cele EU, ali i upoznavanje sa svetskim trendovima i inovacijama u prehrambenoj industriji.

– Na ovogodišnjem sajmu u Kelnu, Srbija se predstavlja sa rekordnim brojem izlagača na Nacionalnim štandovima, a imajući u vidu kvalitet naše ponude, realno je očekivati veliki broj sastanaka i poslovnih kontakata, kao i dogovore za nove izvozne poslove – izjavila je Delićeva.

Ona je navela i da Sajam „Anuga“ pruža mogućnosti srpskim kompanijama da se upoznaju sa novim proizvodima i tehnologijama, pronađu nove poslovne prilike, upoznaju nove dobavljače za evropsko i druga inostrana tržišta, ali i da sagledaju svoju poziciju u odnosu na tržišnu utakmicu i konkurenciju.

U saopštenju se podseća da PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS) već tradicionalno organizuju učešće naših kompanija na Sajmu „Anuga“ u Kelnu koji ove godine traje do 11. oktobra.

„Anuga“ je najveći svetski sajam prehrambene industrije i najznačajniji za sve proizvođače širom sveta, a održava se svake druge godine u Kelnu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...