Reforme u Francuskoj: Makron diže granicu za penzionisanje

od strane | 12/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Printskrin)

  Vlada predsednika Francuske Emanuela Makrona pokušava da oživi njegovu inicijativu za ekonomske reforme penzionog sistema, dok se s druge strane sindikati tome žestoko protive.

Predviđa se da Vlada Francuske predloži dizanje starosne granice za odlazak u penziju na 64 ili 65 godina sa sadašnje 62 godine, ali prolazak te reforme kroz parlament neće biti lak.

Makronu nedostaje većina i moraće da pobedi nekoliko desetina konzervativnih poslanika ili da iskoristi ustavna ovlašćenja kako bi zaobišao skupštinu, što bi razbesnelo opoziciju.

Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuju da Francuska troši više od većine drugih zemalja na penzije, što je skoro 14 odsto ekonomske proizvodnje, te je to svrstava u red industrijalizovanih svetskih država sa najnižim starosnim granicama za penzionisanje.

Do sada se pravo na punu penziju sticalo sa 62 godine i to je oduvek bilo osetljivo pitanje, a naročito sada sa porastom nezadovoljstva zbog rastućih troškova života.

Vlada smatra da je reforma neophodna kako bi se obezbedilo finansiranje penzija narednih godina. Portparol francuske vlade Olivije Veran objašnjava zbog čega je važno da se podignu starosne granice za odlazak u penziju.

– Cilj je da se postigne balans bez podizanja poreza ili smanjenja penzija. Na stolu su razne opcije, ali sve uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju – rekao je Veran.

Izvor: Biznis.rs

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...