Recesija u Velikoj Britaniji nanela veliku štetu državi

od strane | 12/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Sky.com)

  Jedna od najgorih recesija obeležila je prošle godine Veliku Britaniju, objavio je Fajnenšel tajms pozivajući se na ekonomiste.

U godišnjoj anketi u Velikoj Britaniji, anketirano je 101 vodećih ekonomskih stručnjaka. Većina je izjavila da se recesija dogodila usled rastuće inflacije izazvane pandemijom i sukobom u Ukrajini. Naveli su i da je predviđeno da će trajati duže u Velikoj Britaniji nego u drugim državama G7 i da joj sledi oporavak. Bruto domaći proizvod (BDP) smanjivaće se ove godine, a Vlada će morati da vodi čvrstu fiskalnu politiku, dok će Banka Velike Britanije zadržati visoke kamatne stope.
Nezavisni ekonomista tržišta rada Džon Filpot podelio je svoje mišljenje sa čitaocima Fajnenšel tajmsa.

– Recesija 2023. će se osećati mnogo gore nego ekonomski uticaj pandemije – rekao je Flipot.

Drugi ispitanici opisali su kako će recesija uticati na potrošače, posebno na one sa niskim primanjima. Istakli su ovo vreme kao teško, mrazno, tmurno, jadno i užasno.

Naime, inflacija je prošle godine dostigla dvocifrenu vrednost u Velikoj Britaniji, dostigavši maksimum od 11,1 odsto na godišnjem nivou u oktobru, što je najviši nivo u poslednjih 40 godina. The Bank of England (BoE) je prošle godine podigala stope za 325 poena na najviši nivo od 2008. Rast potrošačkih cena pripisan je globalnom porastu troškova energije.
Druge zemlje biće takođe u ekonomski lošoj situaciji, pošto je Međunarodni monetarni fond (MMF) krajem decembra predvideo da će trećina globalne ekonomije ove godine biti u recesiji.

Međutim, prema Fajnenšel tajmsu čak i kada oporavak bude u toku, Britanija će najverovatnije nastaviti da zaostaje za drugim nacijama, pošto su greške koje je napravila Vlada samo dodatno pospešile postojeće problem, kao što su loša produktivnost, slaba poslovna ulaganja, vladino zanemarivanje javnih usluga, kao i šteta trgovini koju je naneo Bregzit.

izvor: Russia Today

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...