“Rajan er” objavio rekordnu dobit, pa najavio rast cene karata

od strane | 31/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Zahvaljujući velikoj potražnji američkih i azijskih turista, kao i manjoj konkurenciji drugih kompanija, Rajan er (Ryanair) očekuje da će podići cene karata za letove tokom proleća i leta.

Niskotarifni evropski prevoznik je zamolio kupce da rezervišu svoje letove ranije, pre nego što se jeftinije karte i rasprodaju.

Firma je zabeležila rekordnu dobit za tri meseca do 31. decembra, povećavši cene karata za 14 odsto u poređenju sa nivoom pre pandemije.

– Povratak azijskih putnika u Evropu i posebno snažno transatlantsko tržište podstaknuto vrlo jakim dolarom dovešće do snažne potražnje i tokom Uskrsa i leta 2023. za kratke letove širom Evrope – izjavio je izvršni direktor Majkl Oliri.

On je dodao da je propast konkurentskih prevoznika tokom pandemije i smanjenje flota i kapaciteta konkurenata podstakao Rajan erov snažan promet, kao i da se nadaju višim cenama.

Kompanija, sa sedištem u Dablinu, iz pandemije koronavirusa izašla je još jača čak i nakon što je nekoliko njenih konkurenata bankrotiralo ili im je bila potrebna pomoć države.

Poslednja žrtva bio je mali britanski regionalni prevoznik Flajbi, koji je podneo zahtev za stečaj.

Rajan er je uspeo da izbegne i manjak osoblja koji je mučio konkurente, ostavljajući ga u dobroj poziciji da iskoristi brz oporavak vazdušnog saobraćaja nakon pandemije.

– Vidimo vrlo snažan rast tržišnog udela na većini naših glavnih tržišta poput Italije, Poljske, Irske i Španije gde su konkurenti uklonili značajne kapacitete ili se povlače iz konkurencije s nama – rekao je Oliri.

Do decembra prošle godine broj putnika popeo se na rekordnih 38,4 miliona, a to je sedam odsto više nego u istom kvartalu 2019. pre izbijanja pandemije.

Izvršni direktor ove kompanije objasnio je da su cene karata za tromesečje bile više nego 2019. zbog božićnih i novogodišnjih praznika.

Irski avioprevoznik je ostvario najveći profit ikada, zaradivši 211 miliona evra za tri meseca do kraja decembra 2022. u poređenju sa gubitkom od 96 miliona evra u istom razdoblju 2021.

To je nadmašilo njegov prethodni rekord iz 2017. od 106 miliona evra i više je nego dvostruko od rezultata za isti kvartal 2019.

Rajan er očekuje da će prevesti 168 miliona putnika u 12 meseci do kraja marta 2023. godine, a to znači 13 odsto više nego godinu pre koronavirusa.

Očekuje se da će taj broj porasti na 185 miliona putnika tokom 12 meseci do marta naredne godine.

Kompanija ističe da se njena prognoza rasta temelji na isporuci 124 aviona Boing 737 za ovo leto, ali je upozorila da bi neke od tih isporuka mogle i da kasne.

Izvor: Biznisinfo

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...