Prošle godine EIB investirala 835 miliona evra u nove projekte na Zapadnom Balkanu

od strane | 27/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Investicije ogranka Evropske investicione banke (EIB Global) na Zapadnom Balkanu, iznosile su 824 miliona evra u prošloj godini, zajedno sa 11,2 miliona evra bespovratnih sredstava za pokretanje održivih projekata za urbani razvoj, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, objavio je EIB.

Ta sredstva, očekuju u EIB-u, mobilisaće skoro 3,5 milijardi evra za nove investicije, u okviru realizacije Ekonomsko-investicionog plana EU za region.

EIB je investirala 824 miliona evra na Zapadnom Balkanu (ZB) u cilju ubrzanja održive povezanosti, zaštite životne sredine, zelene tranzicije, digitalizacije i rasta privatnog sektora.

Najveći deo novih investicija odnosi se na održivi, bezbedan i efikasan transport – projekte železničkog i vodnog saobraćaja, koji u ukupnom prošlogodišnjem kreditiranju učestvuju sa 75 procenata, nakon čega slede investicije u mala i srednja preduzeća (MSP), zaštitu životne sredine i digitalizaciju.

Banka EU je razvila i inovativne finansijske instrumente, uključujući kombinovanje kredita, garancija, savetodavnih usluga i bespovratnih sredstava, u okviru Evropskog fonda za održivi razvoj plus (EFSD+), da bi podržala investicije opština, proizvođača električne energije, MSP i loklanih banaka u energetiku, povezanost i digitalni sektor.

Uticaj našeg finansiranja u regionu odražava posvećenost i istrajnost Grupacije EIB u podršci ZB koja traje već više od 45 godina.

U proteklih nekoliko godina, Evropa se suočavala sa međusobno isprepletenim krizama koje su prouzrokovale velike društveno-ekonomske poremećaje. Istovremeno, one su ubrzale zelenu i digitalnu tranziciju.

– Usled toga je EIB postala instrument kontraciklične ekonomske politike u okviru inicijative Tim Evropa, kako bi pomogao lokalnim privredama da se brže oporave i prilagode infrastrukturu u cilju rešavanja kritičnih izazova koji su pred nama – rekla je potpredsednica EIB zadužena za ZB Liljana Pavlova.

Kako je rečeno, EIB Global je od 2020. investirao 2,5 milijardi evra na ZB, pružajući direktnu i konkretnu podršku zemljama, pomažući dugoročni prelazak na klimatski neutralnu, energetski bezbednu i inkluzivnu privredu, uz istovremeno rešavanje hitnih posledica krize.

– Sada planiramo da povećamo svoje učešće u energetskom sektoru, tako što ćemo dati doprinos paketu energetske podrške EU vrednom milijardu evra usvojenom u decembru 2022, projektima obnovljive energije, izgradnje i modernizacije energetske mreže i skladišnih objekata – istakla je ona.

Ova banka je više od 80 odsto od ugovorenih 824 miliona evra, u prošloj godini, opredelila za ekološki održive projekte.

Između ostalog, sredstva kredita će omogućiti izgradnju železničke deonice Beograd-Niš na Koridoru 10 u Srbiji, kao i njegovu obnovu na teritoriji KiM i dalja unapređenja luka i infrastrukture vodnih puteva duž reka Save i Dunava.

EIB je na Zapadnom Balkanu od 2009. do 2022. finansirao projekte u regionu u iznosu od 10,3 milijarde evra.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...