Prijave za Međunarodni privredni sajam u Tirani do 20. oktobra

od strane | 03/10/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Privrednici zainteresovani za učešće na Međunarodnom opštem privrednom sajmu „Tirana international fair 2023“ mogu se prijaviti do 20. oktobra, objavila je Razvojna agencija Srbije (RAS).

Ova agencija zajedno sa Privrednom komorom Srbije organizuje nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na sajmu, koji će u Tirani biti održan od 6. do 9. decembra, a po broju izlagača i posetilaca najznačajnija je sajamska manifestacija u Albaniji.

Na prošlogodišnjem sajmu ponudu je predstavilo 240 izlagača, a manifestaciju je posetilo više od 12.000 ljudi. Sajam je po profilu opšti i na njemu se predstavljaju proizvodi poljoprivredne i prehrambene industrije, metalske i građevinske industrije, zatim industrije tekstila i nameštaja, automobilske industrije, visokih tehnologija, kao i usluga turizma.

– Tržište Albanije je sve interesantnije za privrednike iz Srbije, što pokazuju i činjenice da stalno raste broj onih koji sarađuju sa albanskim partnerima, kao i broj domaćih firmi koji planiraju da osnuju svoja predstavništva, investiraju ili su već nastupili na ovom tržištu, bilo kupovinom ili osnivanjem novih privrednih društava – naveli su iz RAS-a.

U prilog ovome govori i činjenica da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije već duži period ima dvocifreni trend porasta, koji je nastavljen i tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa, a bržoj, jednostavnijoj i jeftinijoj trgovini između Srbije i Albanije, doprinosi i regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Primena sporazuma koji se odnose na slobodno kretanje roba dovela je do značajnog skraćenja uvozno-izvoznih procedura i ubrzala protok roba preko graničnih prelaza između Srbije i Albanije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...