Potrošačka korpa u Evropi van kontrole, rast cena veći nego ikad

od strane | 06/03/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Indeks potrošačke korpe (CPI) izmakao je kontroli u Evropi, pošto su cene nekih osnovnih životnih namirnica, poput mleka i voća, porasle prošle godine više nego ikad.

Kako se navodi, litar mleka se u supermarketu u Madridu prodaje za 90 centi, u Londonu za 92 centi, u Berlinu 1,05 evra, a u Parizu 1,54 evra.

Cena kilograma jabuka kreće se između 1,46 evra, koliko košta u Rimu, do 2,69 evra koliko je u Briselu.

Usklađena stopa rasta CPI se u januaru u Evropskoj uniji (EU) popela na 18,4 odsto na godišnjem nivou, a u čak 14 zemalja povećanje je bilo i veće. Tako je na primer u Nemačkoj, povećanje bilo 20,5 odsto, kao i u Portugalu 21,1 odsto, dok je u drugim zemljama povećanje bilo iznad deset procenata, kao što je slučaj u Španiji sa 15,5 odsto, Francuskoj sa 14,4 odsto, i Italiji sa 12,6 procenata.

Podaci pokazuju da je povećanje cena narušilo moć građana i otvorilo debatu o tome kako se nositi sa situacijom i da li povećanje cena neko u prehrambenom sektoru zloupotrebljava.

Stručnjaci se uglavnom slažu da je porast cena izazvan kombinacijom više faktora. U istraživanju Unverziteta Arhus iz Danske navodi se da i pored pada cena električne energije, cene hrane nastavljaju da rastu u Evropi, tako da sada 52 odsto potrošača više obraća pažnju na cene nego pre pandemije, a 31 odsto više nego pre tri godine.

U analizi se dalje dodaje da 54 odsto potrošača smatra da je rat glavni uzrok skoka cena, a 48 odsto je mišljenja da se povećanje troškova loše raspoređuje i da je sukob omogućio distributerima i proizvođačima da ostvare veći profit.

Nemačka, sa najvećom ekonomijom od zemalja u zoni evra, jedna je od onih koja najviše pati od rasta cena hrane, što delom predstavlja odraz problema sa kojima Evropa pokušava da izađe na kraj, kao što su zatvaranje plastenika tokom zime zbog povećane cene energenata.

Ograničen izvoz proizvoda iz Maroka uticao je na nestašicu voća i povrća u Velikoj Britaniji. Kako navode stručnjaci, sve ovo je dovelo do potražnje za proizvodima iz Almerije i Mursije, takozvanim voćnjacima Evrope.

U prehrambenoj industriji, ističu stručnjaci, proizvodnja krastavaca i paprika je opala, dok su cene poslednjih mesec dana porasle 120 odsto za krastavce, 104 odsto za paprike, i 60 procenata za paradajz. Međutim, postoje izgledi da se situacija normalizuje u narednom periodu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...