Potpisan sporazum Srbije i Švedske o razmeni dozvola za auto-prevoznike

od strane | 27/09/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Srbija i Švedska postigle su sporazum o razmeni dozvola za auto-prevoznike, u broju koji zadovoljava sve potrebe srpskih prevoznika, saopštio je ministar saobraćaja, građevinarstva i infastrukture Goran Vesić.

On je precizirao da je postignut sporazum da se, od 2024. godine, razmene po 1.600 bilateralno-tranzitnih (1.500 za e6 i 100 za e5) i 50 dozvola za treće zemlje za e6 vozila. Ovo je prvi put da Švedska i Srbija razmenjuju dozvole za auto-prevoznike.

Vesić je rekao da je postignut dogovor Srbije i Švedske da se srpskim prevoznicima dostavi odmah 250 bilateralno tranzitnih za e6 vozila za ovu godinu.

Ministar je naveo da je sa švedskim partnerima dogovoreno da se usvoji novi bilateralni Sporazum o drumskom transportu koji će zameniti postojeći koji datira iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Na zahtev srpske strane, novi Sporazum će sadržati odredbe koje podrazumevaju liberalizaciju drumskog prevoza tereta, o čemu će se švedska strana naknadno izjasniti.

On je podsetio da je Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture poslednjih šest meseci u pregovorima sa drugim zemljama povećalo broj dozvola za srpske auto-prevoznike za Nemačku, Italiju, Španiju i Madjarsku kao i da su ukinute dozvole za Tursku i Azerbejdžan.

– Politika Vlade Srbije je da čvrsto stojimo iza naših prevoznika i da im omogućimo dovoljno dozvola da slobodno mogu da rade širom Evrope – zaključio je Vesić.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: