Portugal gasi “zlatne vize“ za investitore van EU

od strane | 01/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Portugal će ukinuti program „zlatnih viza“ koji je u prethodnim godinama omogućavao investitorima izvan Evropske unije (EU) da dobiju dokumentaciju te zemlje, izjavio je premijer Antonio Kosta.

Ovaj program omogućavao je brže dobijanje boravišnih dozvola za lica koja su iz zemalja koje nisu članice EU, ali investiraju veliku količinu novca u nekretnine u Portugalu.

Program je kreiran 2012. i otada je doneo skoro sedam milijardi evra investicija.

– Obustavljamo odobravanje novih „zlatnih viza“, a što se tiče onih koje su već odobrene, biće obnavljane samo ukoliko se odnose na mesto u kojem vlasnik ili direktni potomci žive, ili ukoliko se nekretnina stavi na dugoročno tržište izdavanja – rekao je Kosta.

On je dodao da visina kirije u novim ugovorima o izdavanju biće ograničena u skladu sa kriterijumima koji će limitirati rast cene.

– Za nove ugovore, nova kirija mora da bude zbir poslednje naplaćene, uz ažuriranja u skladu sa izmenama tokom perioda prethodnog ugovora – istakao je premijer.

Izmene vezane za „zlatne vize“ i cene rentiranja deo su mera socijalističke Vlade koju je kabinet premijera odobrio nedavno, a čiji je cilj borba protiv spekulacija cenama nekretnina za izdavanje.

Izvor: Euractiv

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...