Porodice nekoliko šeika imaju nekretnine od milijardu funti u Britaniji

od strane | 28/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Kraljevske porodice zalivskih država, uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar, poseduju imovinu vrednu više od milijardu funti u Velikoj Britaniji preko ofšor kompanija na Džersiju i Britanskim Devičanskim ostrvima, otkriva „Gardijan“.

Skoro 200 nekretnina, uključujući hotele, londonske vile i seoska imanja, pripada malim, ali izuzetno bogatim dinastijama, prema analizi novog vladinog registra koji otkriva ko stoji iza ofšor kompanija koje poseduju imovinu u Velikoj Britaniji.

Među članovima kraljevske porodice koji imaju imovinu preko ofšor entiteta su šeik Mansur, vlasnik fudbalskog kluba Mančester Siti, članovi vladajuće porodice Al Saud u Saudijskoj Arabiji i porodica al-Tani koja kontroliše Katar.

Najskuplje je imanje u Suriju od 150 miliona funti koje je, prema zemljišnim dokumentima, u vlasništvu supruge šeika Mansura – Manal bint Mohamed al Maktume.

Šeik Mansur, koji je zamenik premijera UAE, poseduje 17 drugih prava na zemljišta preko Džersija, uključujući stan u Londonu i zemljište u Mančesteru.

Drugi vladar, Turki bin Salman Al Saud, deveti je sin kralja i brat de fakto vladara zemlje, Mohameda bin Salmana.

Turki Al Saud je vlasnik kompanije Monkrif Holdings, koja poseduje 18 nekretnina u Londonu, uključujući stanove u Pinto Toueru u Najn Elmsu.

Članovi katarske kraljevske porodice su, takođe, koristili ofšor jurisdikcije za imovinu u Velikoj Britaniji.

Šeik Tani bin Abdulah al Tani, član dinastije koja vlada Katarom od 19. veka, poseduje 12 kompanija u registru prekookeanskih subjekata, a sve su sa sedištem na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Te kompanije poseduju 16 nekretnina, uključujući sedmospratnu kancelariju u Grejt Portland ulici u Londonu, kupljenu za 127 miliona funti 2018. godine, prema evidenciji zemljišnih knjiga.

Carstvo šeikove imovine, takođe, uključuje poslovnu zgradu od 48 miliona funti u londonskoj Ulici Sautvark, objekte na tri adrese ukupne vrednosti 31 milion funti u Sohou i sedište tehnološke kompanije Soni u ulici Grejt Malboro.

Drugi član dinastije, Mohamed Kalifa al-Tani, kupio je 2019. blok od 27 stanova na obodu parka Sent Džejms u blizini Bakingemske palate, za 139 miliona funti.

Prethodna „Gardijanova“ analiza pokazala je da katarska dinastija poseduje britansku imovinu vrednu oko 10 milijardi funti, uključujući prestižnu imovinu kao što su Šard i Herods.

Ukupno, članovi vladajućih porodica Saudijske Arabije, UAE, Katara, Jordana i Bahreina poseduju skoro 200 nekretnina u vrednosti od najmanje milijardu funti preko ofšor kompanija na Britanskim Devičanskim ostrvima, Džersiju, Gernziju i Panami.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...