Porez na imovinu milijardera doneo bi 250 milijardi dolara godišnje

od strane | 30/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Globalni minimalni porez na imovinu milijardera od dva odsto doneo bi 250 milijardi dolara godišnje, navodi se u objavljenom izveštaju istraživačke grupe za nadgledanje poreza Evropske unije (EU Tax Observatory) pri Pariskoj visokoj školi ekonomije.

Milijarderi trenutno plaćaju srazmerno daleko manji lični porez od drugih poreskih obveznika sa skromnijim sredstvima, jer mogu da prenesu svoje bogatstvo u lažne kompanije i tako izbegnu porez na dohodak, navodi se u Izveštaju o utaji poreza za 2024. godinu.

– Prema našem mišljenju, ovo je teško opravdati. Ova situacija je pretnja za održivost poreskih sistema i društvenu prihvatljivost oporezivanja – rekao je direktor istraživačke grupe Gabrijel Zikman.

Koordinisani međunarodni pritisak na oporezivanje milijardera bi mogao da potraje godinama.

– On za sada ne postoji, ali koalicija zemalja koje imaju volju da sprovedu oporezivanje bi mogla da bude predvodnik novog trenda – naveo je on.

Da bi izbegli porez, bogati sve više ulažu svoje bogatstvo u nekretnine umesto na ofšor račune, a istovremeno se trude da iskoriste rupe u zakonu o minimalnom iznosu poreza na dobit kompanija od 15 odsto, zaključuje se u izveštaju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...