Poljska podrška Srbiji na svakom koraku ka EU

od strane | 23/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Poljskom razgovarali su sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Poljske Arkadijušem Mularčikom o saradnji Srbije i Poljske, i tom prilikom ocenili da dve zemlje vežu tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, kao i velika stradanja oba naroda u Drugom svetskom ratu.

Predsednica PGP sa Poljskom Ana Miljanić navela je i da je prvi spoljnopolitički cilj naše zemlje članstvo u Evropskoj uniji (EU), kao i da Srbija sprovodi brojne reforme, među kojima su i nedavna promena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Takođe, Srbija je prihvatila i novu metodologiju EU i posvećena je postepenom usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kako bi u momentu punopravnog članstva, bila u potpunosti usklađena sa njom.

U razgovoru je istaknuta dobra ekonomska saradnja dveju država, kao i zainteresovanost za buduće investicije Poljske u Srbiji i razvoj saradnje u oblastima poput kulture, obrazovanja, nauke, inovacija i drugo.

Miljanić je istakla da ova PGP u Narodnoj skupštini broji 25 članova, što govori o želji narodnih poslanika da rade na unapređenju odnosa sa Poljskom.

Ona je izrazila očekivanje da će poljske kolege doći u Srbiji, kako bi nastavili razmenu iskustava i saradnju na parlamentarnom nivou.

Mularčik je istakao da je razlog njegove posete Srbiji intenziviranje saradnje dve zemlje u privrednom, energetskom i prosvetnom sektoru, kao i to da je Srbija važan partner njegovoj zemlji na Balkanu.

On je najavio otvaranje kancelarije za privrednu saradnju u Beogradu, kao i osnivanje poljskog kulturnog centra u našoj zemlji, imajući u vidu veliki prostor za ekonomsku i privrednu, ali i saradnju i u drugim oblastima.

Pozvao je sagovornike na ekonomsku konferenciju koja će se održati u maju ove godine u Poljskoj, kako bi se ostvarili kontakti, napominjući da geografska udaljenost južnog regiona Poljske i Srbije zanemarljiva u odnosu na saradnju koja bi mogla da se ostvari.

Mularčik je rekao da će Poljska nastaviti da podržava proces evropskih integracija Srbije i istakao podršku svoje zemlje dijalogu Beograda i Prištine, koji treba da dovede do prihvatljivih rešenja.

Podvukao je da Poljska podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i dijalog između Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem Evropske unije. S tim u vezi istakao je da je svestan da proces evrointegracija stagnira, između ostalog zbog neusklađenosti spoljne politike Srbije i Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...