PKS: Nove mogućnosti saradnje sa Maltom

od strane | 03/03/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Privredna komora Srbije)

  Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović sastao se sa ambasadorom Malte Gordonom Pejs Bonelom, pri čemu su razgovarali o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dve zemlje.

Na sastanku je istaknuto da partnerstvo može značajno da se unapredi, kako kroz bilateralno umrežavanje i povezivanje privrednika, tako i kroz regionalne inicijative kao što je Otvoreni Balkan.

To se posebno odnosi na sektor inovacija, gejming industriju, informacione usluge i turizam. U narednom periodu biće definisane aktivnosti usmerene na razvoj i jačanje privredne saradnje dve države.

Najzastupljeniji proizvodi u uvozu Srbije sa Malte u prošloj godini bili su proizvodi farmaceutske industrije, dok su se do Malte izvozile najviše cigarete, setovi za vozila, testenine.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, na našoj teritoriji registrovano je 58 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Malte, odnosno pravna lica registrovana u toj državi.

Izvor: Privredna komora Srbije

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...