Pastor sa ambasadorkom Belgije o privrednoj saradnji

od strane | 24/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Tanjug)

  Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je sa ambasadorkom Kraljevine Belgije u Beogradu Kati Bugenhout o privrednoj saradnji, kao i o evropskom putu Srbije i napretku u tom procesu.

Oni su se složili da su belgijski investitori veoma zadovoljni poslovnim ambijentom u AP Vojvodini, te je u tom smislu preporuka nastaviti dalje privlačiti investicije.

Pastor je objasnio kako belgijska ulaganja utiču na Vojvodinu i Srbiju.

– Pozicija belgijskih investicija prema visini ulaganja u Vojvodini je na visokom šestom mestu sa oko 800 miliona evra. To je izuzetno značajno sa stanovišta bruto društvenog proizvoda Srbije i zaposlenosti, ali je isto toliko bitno što belgijski investitori nose realnu sliku o našoj zemlji koja je, po svemu sudeći, izuzetno pozitivna – istakao je on.

Napomenuo je i da AP Vojvodina ima veoma važnu ulogu u saradnji Srbije sa susednim državama koje su članice EU, jer su pripadnici manjinskih zajednica koje žive na ovoj teritoriji sunarodnici tih država i jedan od bitnih stubova povezivanja.

Ambasadorka Bugenhout naglasila je da podržava napredak naše države u približavanju EU, istakavši da je posebno raduje usvajanje seta novih zakona u oblasti pravosuđa kao značajnog koraka u tom procesu.

– Iskrena želja belgijske vlade je da Srbija otvori nova poglavlja u pregovaračkom procesu. Mi se nadamo da će uskoro biti otvoren i Klaster 3 koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivni rast – navela je ambasadorka.

Ona je dodala da će tokom posete Novom Sadu obići i nekoliko belgijskih kompanija koje posluju u Vojvodini, a da joj je namera da u narednom periodu poseti i druge investitore, kao i da pruži svoj doprinos u privlačenju novih.

Na sastanku je ocenjeno i da Privredna komora Vojvodine (PKV), kao i Kancelarija APV u Briselu imaju veoma dobru saradnju sa tri regionalne privredne agencije u Belgiji i da daju snažan doprinos privrednoj saradnji dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...