Pariz ubedljivo najmoćniji svetski turistički centar

od strane | 22/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Kada se pomene ukusna hrana, vanvremenska umetnost, kao i grad sa stilom koji svaki put iznova diktira modne trendove čitavom svetu, nemoguće je ne setiti se Pariza.

Zbog toga ne čudi što se broj turista koji žele da vide lepote ovog grada svake godine povećava, pa ga to svrstava u sam vrh svetskog turizma.

Prema podacima Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC) Pariz je “najmoćniji svetski grad za turizam”.

Ovo neprofitno telo turističke industrije, čije je sedište u Velikoj Britaniji analiziralo je gde su putnici prethodne godine trošili najviše novca kada putuju.

Nisu se u obzir uzimale samo muzejske ulaznice ili hotelske sobe, već i to koliko lokalne i nacionalne vlade, kao i preoduzeća ulažu u te gradove kao turistička mesta.

Analizirajući sve ove rezultate, Pariz je zauzeo ubedljvo prvo mesto.

Prilikom priprema za Letnje olimpijske igre naredne godine na kojima će grad svetlosti biti domaćin, izdvojen je budžet namenjen turizmu na najvišem nivou u iznostu od 35,6 milijardi dolara.

Vlasti francuske prestonice nastavljaju da ulažu u resurse, infrastrukturu, bezbednost i druge mere, iako se manje od pet odsto objekata izgradilo upravo za namenu predstojeće Olimpijade.

Podaci ove analize pokazuju da je ovo 10 najmoćnijih gradova na svetu kada je turizam u pitanju:

Paris, Francuska
Peking, Kina
Orlando, SAD
Šangaj, Kina
Las Vegas, SAD
Njujork, SAD
Tokio, Japan
Meksiko siti, Meksiko
London, Velika Britanija
Guangžu, Kina

Izvor: Biznis info

tagovi: pariz | turizam

Preporučene vesti: