Pad životnog stanarda u Rusiji ove godine neminovan

od strane | 15/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Ekonomisti ruske Centralne banke predvideli su neizbežan pad životnog standarda u narednoj godini i razmotrili su tri scenarija za efikasnost zamene uvoza što je i prioritet ruske privrede.

Prvi, pozitivni scenario pretpostavlja da nema poteškoća u stvaranju potpunih analoga uvoznih proizvoda i da nema gubitaka u produktivnosti pri korišćenju robe koja zamenjuje uvoz. Prema ovom ishodu, BDP najpre opada, ali se zatim postepeno oporavlja tokom 15 godina, privreda smanjuje proizvodnju domaće robe i povećava proizvodnju robe koja zamenjuje uvoz.

Neutralni predviđa nepotpunu supstituciju uvoza, što znači da kvalitet domaće robe nije zagarantovan, kao i da postoji asimetrija između dve vrste uvoza, ako je lakše zameniti potrošna dobra, nego investiciona. U tom slučaju BDP u početku opada, a kasnije se samo delimično oporavlja. Potrošnja je delimično smanjena, a životni standard potrošača je niži nego u prethodnom scenariju.

Prema poslednjem, pesimističkom scenariju, BDP se neće oporaviti i pašće za trećinu vrednosti sa ogromnim posledicama kao što su prinudnog korišćenja rada i kapitala za supstituciju uvoza, smanjenje zarada od izvoza i smanjenje privrede. Pretpostavlja nizak nivo zamene uvoza i minimalan udeo domaćih dobara u potrošnji, kao i ograničene izvozne resurse koji su usmereni na kupovinu uvoznih, pretežno potrošačkih dobara.

Izvor: Biznis.rs

Preporučene vesti: