Izvoz škotskog viskija u 2022. prvi put premašio šest milijardi funti

od strane | 14/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Zbog oporavka nakon završetka pandemije koronavirusa, industrija škotskog viskija prošle godine je zabeležila značajan porast izvoza ovog popularnog alkoholnog pića.

Po prvi put premašena je vrednost od šest milijardi funti, objavilo je Udruženje škotskog viskija. Kako se navodi, azijsko-pacifička regija zamenila je Evropsku uniju kao najveće prodajno tržište.

Prema podacima ove organizacije, izvoz škotskog viskija prošle godine je porastao za 37 odsto na 6,2 milijarde funti, što je sedam milijardi evra. To je 1,68 milijardi funti više nego 2021. godine i 1,28 milijardi funti više nego u pretpandemijskoj 2019.

Škoti očekuju još veći rast izvoza u ovu zemlju zbog pregovora o britansko-indijskom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Značajno je porasla prodaja prošle godine na Tajvanu, Singapuru, Indiji i Kini, rezimirala je izveštaj Udruženja nemačka agencija dpa.

Po količini prodatih pića Indija je prestigla dosadašnjeg lidera Francusku, a samo prošle godine u Indiju je isporučeno 219 miliona boca od 0,7 litara, dok je godinu pre bilo 136 miliona.

U Francusku je prošle godine izvezeno 205 miliona boca viskija, što je 176 miliona pre dve godine.

Nemačka i dalje spada među deset najvećih uvoznika, a vrednost izvoza u najveću evropsku privredu prošle godine je iznosila 202 miliona funti, što je 228,66 miliona evra, te je zabeležen porast za 36 odsto.

Obim izvoza škotskog viskija u Nemačku porastao je za 48 procenata na 67 miliona boca od 0,7 litara u prošloj godini.

Prema rečima predsednika udruženja Marka Kenta, oporavak industrije škotskog viskija u 2022. doprineo je ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata na ključnim svetskim tržištima, a to što je industrija po prvi put premašila granicu od šest milijardi funti nazvao je globalnom pričom o uspehu na koji mogu s pravom da se ponose.

Izvor: Seebiz

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...