Istraživanje pokazalo koja je zemlja najbolja, a koja najgora za penzionere

od strane | 07/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

 Podaci Natiksisovog globalnog indeksa penzionisanja pokazuju koje su zemlje najspremnije da podrže svoje najstarije građane i gde je najbolje steći penziju.

Od 44 zemlje koje su bile pokrivene ovom analizom, podaci su naveli da je za penzionere najbolja zemlja Norveška.

Ova nordijska država ostvarila je skor od 81 odsto i to je svrstava u zemlju sa najvišim rezultatom u kategoriji zdravlja, uglavnom očekivanog životnog veka, koji je 83 godine, što je devet godina više od svetskog proseka.

Švajcarska je druga po redu u kategorijama koje se odnose na životnu sredinu, a slede je Island, Irska, Australija, Novi Zeland, Luksemburg, Holandija, Danska i Češka.

Ubedljivo najgori ostvareni rezultat imala je Indija sa svega devet odsto, a Brazil, Kolumbija i Turska takođe su zabeležili skor ispod 40 odsto.

Zemlje regiona Zapadnog Balkana nisu bile obuhvaćene ovim istraživanjem.

Prilikom studije uzimano je u obzir 18 različitih faktora, koji su podeljeni u četiri kategorije: zdravlje (potrošnja na zdravstvenu zaštitu po glavi stanovnika, očekivani životni vek i neosigurana potrošnja na zdravstvenu zaštitu), kvalitet života (nivo sreće, voda i kanalizacija, kvalitet vazduha, drugi faktori životne sredine i biodiverzitet), materijalno blagostanje (prihod po glavi stanovnika, jednakost prihoda i nivo zaposlenosti), finansije u penziji (državni dug, starosna zavisnost, kamatne stope, inflacija, upravljanje državom, poreski pritisci i nefunkcionisanje banaka krediti).

Na osnovu ovih 18 faktora formira se konačan skor koji se zatim izražava u procentima, pri čemu veći procenat ukazuje na bolje uslove za penzionere.

Izvor: Novosti

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...