Gujon: Izuzetno je bitno da podržimo Srbe iz Albanije

od strane | 07/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Youtube printskrin)

  Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da će učiniti sve kako bi podržali rad udruženja, dopunskih škola jezika, razne manifestacije i sve drugo što je bitno za očuvanje srpskog identiteta na prostoru Albanije.

On naglašava da je srpska nacionalna manjina u Albaniji veoma bitna matici i da je svestan situacije kroz koju su tamošnji Srbi vekovima prolazili, te da su ipak bili istrajni u nameri da očuvaju svoj jezik, kulturu, tradiciju.

– Nama je izuzetno važno da podržimo Srbe iz Albanije, Srbe koji su doživljavali zaista teške trenutke prethodnih decenija za vreme Envera Hodže, čak i pre toga u vreme kralja Zogua. Njih ima i dalje 30.000, oni su i dalje Srbi, oni i dalje govore na srpskom jeziku, i to je dobro što nisu odustali od svoje kulture, od svog identiteta. Važno je da mi, kao predstavnici njihove matice, predstavnici Srbije, uradimo sve što je do nas – rekao je Gujon.

Od četiri srpska udruženja koja postoje u Albaniji, radi samo jedno srpsko-crnogorsko „Morača-Rozafa“ iz Skadra.

Iz srpskih udruženja ističu sa kojim problemima se sve suočavaju, a kao osnovni izdvajaju finansijski.

– Jedinstvo iz ‘Fiera’ postoji samo na papiru, zatvoreno je zbog loše finansijske situacije. Zbog zahtevne albanske administracije, pravoslavno udruženje ‘Sveti Jovan Vladimir’ iz Skadra pre nekoliko godina nije uspelo da se preregistruje, dok „Skadarlija“ iz Tirane, od svog osnivanja do danas nije ni počela s radom. Oba udruženja imaju isti problem, finansijski, jer ovdašnji zakon zahteva da udruženja imaju PIB. Da bi njega dobili moraju imati svoje prostorije i jednog stalno zaposlenog radnika, što mesečno odnosi mnogo novca, koji udruženja nemaju – kažu u srpskim udruženjima.

Uviđajući položaj svih udruženja, Gujon ističe da Uprava koju vodi može da pomogne samo ako su ona funkcionalna, odnosno ako imaju bankovne račune i ispunjavaju sve albanske propise.

Kako bi podržali rad i funkcionisanje sprkih udruženja, direktor Uprave kaže da će za Srbe iz Albanije biti raspisan poseban tematski konkurs, a najavio je i otvaranje nekoliko škola za srpsku decu iz Albanije.

– Posebno komplikovano u Albaniji je oko formalno pravnih procedura za udruženja, malo je komplikovanije nego za ostale zemlje regiona, i tu Srbi iz Albanije moraju da vode posebno računa o tome da imaju sve što je potrebno kako bismo mogli da ih podržimo odavde i da zakonski bude sve kako treba. Potrebe su velike, naša želja je ogromna, tako da verujem da ćemo u toku ove godine uspeti, ne samo da podržimo njihova udruženja, već i da otvorimo nekoliko škola za srpsku decu iz Albanije – kaže Gujon.

Takođe, on je najavio da će tokom leta za mališane iz regiona u Srbiji biti organizovani letnji kampovi.

– Kampovi će trajti dva i po meseca i naša želja je da svako srpsko dete rođeno u regionu, ako nije imalo priliku da boravi u Srbiji, ima priliku da se upozna sa Srbijom, sa Beogradom, sa svojom maticom. Da se deca upoznaju, druže, i da kada se vrate u Bosnu, Sloveniju i Albaniju i odakle god da dolaze, budu ponosni na svoje korene i ponosni na svoju Srbiju – zaključio je Gujon.

Izvor: Kosovo onlajn

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...