Đedović: Do veće energetske bezbednosti preko gasne interkonekcije sa Bugarskom

od strane | 03/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Tanjug)

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je u Bakuu, prestonici Azerbejdžana da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj, a to će doprineti i većoj energetskoj bezbednosti Srbije i regiona.

Na sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, kom je i ona prisustvovala govorilo se, pre svega o diversifikaciji snabdevanja gasom, kao i o zelenoj energiji.

Prisustvovali su ministri i predstavnici resornih ministarstava iz zemalja koje su povezane gasovodima i čine vezu Evrope i Kaspijskog regiona, kao i visoki predstavnici EU i predstavnici drugih država koje su zainteresovane za ovakav vid saradnje.

– Srbija se u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi, ali ubrzano radimo na tome da postanemo deo ovog velikog lanca vrednosti, koje će nam omogućiti diversifikaciju izvora i veću sigurnost snabdevanja. Izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biće završena na jesen, a prve isporuke gasa očekujemo početkom 2024, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana. Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije – rekla je Đedovićeva.

Ministarka je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega, zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, što se ogleda kroz saradnju u oblasti energetike.

– Tokom posete Bakuu razgovaraćemo sa našim partnerima iz Azerbejdžana i o količinama i ceni gasa koje bismo dobijali novom gasnom interkonekcijom, o potencijalnoj izgradnji gasnih elektrana, kao i o mogućnostima za obezbeđivanje dodatnih količina električne energije iz Azerbejdžana, na čemu rade i druge zemlje u EU – navela je Đedovićeva.

Rekla je i da je azerbejdžanski gas već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom u Evropi, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje i deo rešenja za veću energetsku bezbednost Srbije, ali i regiona.

– Izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor da Srbija unapredi ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU – objasnila je Đedovićeva.

Ministarka je, takođe u Bakuu sa ministrom energetike Rumunije Virdžilom Popeskuom razgovarala o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike, uključujući saradnju u vezi sa HE Đerdap i potencijalnim projektima, razvoju prenosnih sistema i mogućnostima za povezivanje gasnim interkonekcijama.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...