Odbor za dijasporu: Veliki potencijal za razvoj Srbije i Gruzije

od strane | 03/03/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Pixabay)

  Srpska i gruzijska dijaspora imaju važnu ulogu i veliki potencijal za ekonomski napredak svojih matičnih zemalja, istaknuto je tokom susreta zamenika predsednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimira Vujadinovića i predsednika Odbora za dijasporu i kavkasko pitanje gruzijskog parlamenta Beka Odišarija i zamenika predsednika tog odbora Nodara Turdželadzea.

Vujadinović je upoznao goste sa činjenicom da van svoje matice živi preko 50 odsto srpskog naroda, koji je jednim delom dijaspora, a jednim delom narod koji autohtono živi u regionu i koji se ne može smatrati dijasporom u pravom smislu te reči.

On je ocenio da svi oni zajedno predstavljaju veliki potencijal za Srbiju sa jedne strane, dok sa druge strane naša zemlja čini sve da očuva njihovu vezu sa maticom.

Naveo je da su mir i stabilnost od izuzetne važnosti za Srbiju i zahvalio je Gruziji na njenom principijelnom stavu kada je u pitanju poštovanje međunarodnog prava i kada je reč o južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Istakao je i da je zahvalan na podršci koju Gruzija pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Odišari je upoznao Vujadinovića sa aktivnostima njegovog Odbora kojima se animira velika gruzijska dijaspora od više od 1,7 miliona ljudi, koji žive u Evropi, SAD, Iraku i Rusiji.

Kao poseban vid saradnje sa dijasporom, Odišari je naveo projekat mladih ambasadora, koji podrazumeva angažovanje gruzijske omladine koji u zemljama u kojima žive predstavljaju Gruziju, sa posebnim akcentom na očuvanje kulturnog nasleđa.

Takođe, kako je naveo, po irskom modelu i Gruzija pokušava da putem svoje dijaspore privuče strane kompanije da investiraju u tu državu, a u saradnji sa donatorskim organizacijama izrađuje tzv. mapu puta za dijasporu, po kojoj se pitanje cirkularnih migracija aktivno rešava sa zemljama u kojima Gruzini žive ilegalno.

Sagovornici su razmenili iskustva u radu svojih odbora, sa posebnim osvrtom na potencijalne zajedničke aktivnosti, kojima kao parlamentarci mogu doprineti unapređenju odnosa dve zemlje.

Kako je saopšteno, na sastanku je bilo reči i o situaciji u Ukrajini, geo-političkom položaju obe države, unapređenju ekonomske saradnje i trgovinske razmene, evropskim integracijama, ali i o inicijativi Otvoreni Balkan, koji može poslužiti Gruziji kao dobar primer regionalne saradnje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...