Od maja jedinstvena cena javnog prevoza u Nemačkoj – 49 evra mesečno

od strane | 05/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemci će od 1. maja moći da koriste javni prevoz po jedinstvenoj mesečnoj pretplatnoj ceni od 49 evra.

Vlada Olafa Šolca odobrila je nacrt zakona ministra saobraćaja Folkera Visinga iz Stranke slobodnih demokrata kojom se uvodi jedinstvena mesečna karta za teritoriju cele zemlje.

Kako je već ranije dogovoreno sa nemačkim pokrajinama, ova pretplatna karta će važiti za većinu sredstava javnog prevoza, osim za međugradske vozove i međugradske autobuse.

– Sada želimo da brzo pokrenemo zakonodavni proces – rekao je Vising u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Osim nemačkog parlamenta i Bundesrata, gornjeg doma Nemačke, nacrt zakona mora da odobri i Evropska komisija.

Kako je saopšteno, izdavanje pretplatnih mesečnih karata biće u nadležnosti 16 nemačkih pokrajina. Uvođenje ovakvog vida jedinstvene pretplatne karte za celu zemlju je naslednik prošlogodišnjeg “transportnog eksperimenta”.

Da bi podstakla građane da više koriste javni prevoz zbog povećanih cena goriva, nemačka vlada je tokom tri letnja meseca omogućila građanima da se voze takoreći besplatno – za devet evra mesečno.

Očekivalo se da će uvođenje povoljne stalne mesečne karte za javni prevoz ići brže. Međutim, savezne i regionalne vlade su se mesecima prepirale oko organizacije i načina finansiranja celog projekta.

Na kraju je ipak postignut kompromisni predlog po kojem će za ovu vrstu usluge Berlin obezbeđivati pokrajinama 1,5 milijardi evra godišnje do 2025. Regioni će, zauzvrat, takođe doprineti ukupno sa 1,5 milijardi evra.

Prodaja mesečnih karata po ceni od 49 evra počeće 3. aprila. Već postojeće mesečne pretplate ili putne karte za zaposlene takođe će koštati 49 evra.

Izvor: Agencije

tagovi: cena | nemacka | prevoz

Preporučene vesti: