Nemci vaspitavaju decu drugačije od roditelja sa Balkana

od strane | 02/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Poznato je da se balkanski način vaspitanja dece veoma razlikuje od evropskog.

Sara Zaske je američka autorka i mama koja se bavila time kako Nemci odgajaju svoju decu i po čemu je njihov stil drugačiji, te ćemo napraviti paralelu tipičnog srpskog načina roditeljstva u odnosu na nemački.

– Kada god sam prokomentarisala kako nikad ne bih mogla da pustim dete tako, mama u Nemačkoj bi mi rekla – znam, i ja mrzim ovo. Stvarno mrzim što ovo radim, ali mora da nauči kako da se vozi metroom, kako da se snađe u komšiluku i ostale stvari. Jednostavno mora – navodi autorka.

Suštinski, Nemci kod svoje dece od malih nogu neguju osećaj odgovornosti. Mi na Balkanu smo skloni tome da previse štitimo decu u želji da budu bezbedna i obezbeđena, dok se Nemci ne slažu sa tim.

Zaske kaže da je sve “prilagođeno godinama deteta”. Jedina razlika je što se taj standard u Nemačkoj prilično razlikuje od ostatka sveta. Evo šta sve Nemci smatraju tim prilagođenim godinama.

Oni puštaju petogodišnjake da koriste šibice. Deca koja idu u vrtić uz instrukcije vatrogasaca i prisustvo kompanija za osiguranje, potpuno slobodno prave veliku “srećnu vatru” napolju.

Mame sa Balkana bi u ovoj situaciji već predvidele opekotine na prstima, zapaljenu kosu ili obrve i šibicu koja može da padne na tepih i zapali čitav stan.

Nemci ohrabruju decu da što pre biciklom odlaze u školu i oni to čine već sa devet godina u velikim gradovima poput Berlina, dok su mame sa Balkana već u glavi razvile 30 mogućih scenarija u kojima se njihovom detetu može dogoditi nešto loše. Neki od tih scenarija su da ljudi neoprezno voze, da dete može da padne, brinu o tome da se dete ne izgubi…

Autorka objašnjava da je veoma važno da se detetu dopusti da obavi određeni zadatak samostalno, te da će to imati uticaja i na njegovo samopouzdanje.

– Ako ne pustite svoje dete da se samostalno odveze do škole – uskraćujete mu nešto. Oduzimate im ličnu satisfakciju. Vidim da se moja deca osećaju izuzetno ponosim na same sebe kada god samostalno obave novi zadatak, to je vrlo važno kada je samopouzdanje u pitanju. Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dete je da ga naučite nešto, a potom pustite da to obavi samo – ističe Zaske.

Ono što je takođe karakteristično za nemačko vaspitanje je da uče decu da se ne plaše da uzimaju bombone od nepoznatih ljudi. Mame u Nemačkoj uče svoju decu da nikako ne krenu kući sa nekim strancem, ali se daleko manje plaše slatkiša koje stranac ponudi.

Neke majke sa ovih prostora odlažu razgovor o reprodukciji sa detetom što je više moguće, a mnoga deca na kraju pojedinosti saznaju i sama, ali prema navodima autorke, deca u Nemačkoj već sa sedam godina spoznaju osnove reprodukcije.

Mališani u ovoj državi EU, uz nadzor roditelja, svoje voće seku pravim noževima već sa četiri godine i na taj način stiču određenu odgovornost za svoje postupke, dok bi to za ovdašnje majke bilo potpuno nezamislivo.

Izvor: Zadovoljna.rs

Preporučene vesti: