Nemačkoj fali sve više IT stručnjaka

od strane | 22/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Sve veći nedostatak stručnjaka u digitalnom sektoru preti u narednim godinama da postane kočnica za nemačku privredu, upozorio je u najnovijem istraživanju Institut nemačke privrede IW.

Institut je u studiji naveo da bi do 2026. u toj zemlji moglo da nedostaje nešto manje od 106.000 kvalifikovanih radnika u digitalnim delatnostima, a dosadašnji njihov maksimalni manjak bio je 100.000 u 2018.

Kako navodi DPA, tri od pet radnih mesta možda će ostati prazno.

– Digitalne profesije su vitalne za uspeh digitalne transformacije i za digitalni suverenitet Nemačke – zaključuje se u istraživanju.

IW zato traži hitne mere, kao što su na primer, lakša pravila za imigraciju stručnjaka.

Ukupno je, prema podacima ovog nemačkog instituta, pre dve godine na nekom poslu koji je u vezi sa digitalnim sektorom radilo 2,64 miliona zaposlenih, od stručnjaka za građevinsku elektriku, pa do programera.

Prema prognozama stručnjaka, taj broj će, ako se nastave dosadašnji trendovi u naredne tri godine porasti za 11,2 odsto, na gotovo tri miliona.

Rast je podstakla potražnja za IT stručnjacima, koji čine približno trećinu svih zaposlenih na digitalnim poslovima, a sve ukazuje da će do 2026. biti velika tražnja za dodatno zaposlenim visokokvalifikovanim stručnjacima u sferi softvera i IT konsultanata, kao i stručnih informatičkih radnika sa strukovnim obrazovanjem.

Izvor: DPA

Preporučene vesti: