Nemački železnički gigant „Dojče ban“ u potrazi za 25.000 radnika

od strane | 14/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Campuls online)

  Nacionalna železnička kompanija Nemačke „Dojče ban“ (DB) ove godine želi da zaposli 25.000 radnika.

Čak 9.000 ljudi biće raspoređeno na radna mesta koja su nova i koja se tek uvode, navode nemački mediji.

Prema rečima direktora nemačkog železničkog giganta, cilj je poboljšati kvalitet poslovanja, udvostručiti broj putnika i izvršiti generalni remont delimično dotrajale infrastrukture.

Najavljeno zapošljavanje radnika je pravi izazov s obzirom na nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj, ističe direktor DB, naglašavajući da je tržište rada postalo čvršće i konkurentnije.

U 2023. DB želi da zaposle sledeće profile: 5.500 pripravnika i studenata, 4.200 stručnjaka za održavanje šina i železničkih vozila, 3.000 radnika za građevinske projekte i nadzor gradilišta, 2.100 vozača vozova, 1.600 dispečera, 2.200 zaposlenih u službi vozova i 2.000 IT stručnjaka.

Zaposlenima u „Dojče banu“ nude se razne povlastice. Od proleća nude olakšice za putovanja za vanbračne partnere svojih zaposlenih.

„Dojče ban“ je tokom 2022. otvorio oko 5.000 novih radnih mesta. S obzirom na nedostatak radnika u Nemačkoj, firma će pokušati da dovede radnike iz inostranstva.

Nemački jezik koji je mnoge radnike iz inostranstva kočio pri zapošljavanju, čini se da neće biti potreban u određenim poslovima.

– U budućnosti će se sve više i više kvalifikovanih radnika dovoditi iz inostranstva, na primer iz južne Evrope, mnogih balkanskih zemalja i Turske. U svakom slučaju, engleski je u porastu kao radni jezik, posebno u IT sektoru – rekao je direktor „Dojče bana“ za nemačke medije.

Izvor: Feniks magazin

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...