Nemački javni dug deset puta veći, sa četiri skočio na 40 milijardi evra

od strane | 28/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemački ministar finansija Kristijan Lindner objavio je da je nemački javni dug od početka 2021. porastao deset puta i to sa četiri na 40 milijardi evra.

– To je novac koji nećemo u budućnosti moći da trošimo na druge stvari: obrazovanje, digitalizciju i ulaganja u zaštitu klime. Stoga, ekonomski je mudro da pratimo budžetska ograničenja i zaustavimo rast duga – napisao je Lindner u objavi na Tviteru.

On je izjavio da je do povećanja duga došlo zbog hitnih mera tokom pandemije koronavirusa i energetske krize, a ujedno je i naglasio da Vlada treba da ograniči svoju potrošnju, te da država neće moći da reši aktuelne ekonomske probleme kao što je pad blagostanja.

Prošlogodišnja energetska kriza, izazvana velikim delom usled sankcija Evropske unije (EU) protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, dovela je do rekordne inflacije u poslednjoj deceniji u evropskim zemljama.

Internacionalni transfer novca (RIA) navodi da je godišnja inflacija u Nemačkoj u januaru dostigla 8,7 odsto, što predstavlja povećanje od 0,1 procenata u odnosu na prethodni mesec.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...