Nemačka zamrzla 5,25 milijardi evra imovine ruskih tajkuna

od strane | 04/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemačka je zamrzla oko 5,25 milijardi evra imovine koja pripada sankcionisanim oligarsima od početka ruskog napada na Ukrajinu, navelo je nemačko Ministarstvo finansija.

Pre šest meseci cifra je iznosila 4,28 milijardi evra, preneo je Rojters.

Ministarstvo je ovu informaciju iznelo kao odgovor na zahtev nemačkog poslanika Kristijana Gerkea.

– Od decembra zamrznuta je imovina oligarha vredna samo 200 miliona evra, a za pola godine samo milijardu – rekao je Gerke.

Prema nemačkom zakonu o sankcijama, oni na koje se odnose sankcije Evropske unije moraju odmah da prijave svoju imovinu, pod pretnjom novčane kazne ili kazne zatvora do godinu dana.

Do sada je, prema vladinim podacima, osam oligarha prijavilo svoju imovinu vrednu 577 miliona evra Bundesbanci.

Podsetimo, nedavno je Švedska, koja inače predsedava Većem EU, najavila formiranje radne grupe koja bi razmotrila mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Premijer Švedske Ulf Kristerson naveo je da je „u principu jasno da Rusija mora da plati obnovu Ukrajine“.

– Istovremeno, ovo otvara teška pitanja. Ovo mora biti urađeno u skladu sa zakonodavstvom EU i međunarodnim pravom, a trenutno ne postoji direktan model – rekao je tada švedski premijer.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...