Nemačka ulaže 28,5 miliona evra u izgradnju elektrane na zeleni vodonik kod Lužičkih Srba

od strane | 28/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemačka vlada je obezbedila 28,5 miliona evra za finansiranje projekta za izgradnju referentne elektrane za skladištenje vodonika u rudarskom regionu Lužice, kako bi se demonstrirao potencijal vodonika proizvedenog iz obnovljive energije za balansiranje mreže.

O ovom projektu javnost je izvestio ministar ekonomije Robert Habek, u industrijskom parku Švarce Pumpe (Schwarze Pumpe) u opštini Špremberg, u istočnoj Nemačkoj.

U sklopu projekta gradi se elektrana za skladištenje vodonika na lokaciji Schwarze Pumpe elektrane na ugalj.

Novo postrojenje će koristiti samo obnovljivu energiju proizvedenu u novim vetroelektranama i solarnim parkovima u regiji. Skladištiće višak električne energije u obliku vodonika, kako bi mogao da se koristi kada to bude potrebno.

Cilj istraživačkog projekta je ispitati potencijal elektrane za skladištenje vodonika da uravnoteži mrežu.

Do sada su takve usluge pružale konvencionalne elektrane, ali će one biti ugašene kao deo nemačkog plana za povlačenje uglja, najkasnije do 2038.

Cilj je i unapređenje energetske tranzicije u Lužici, u kojoj su smeštene četiri elektrane na ugalj i podršku strukturnoj transformaciji područja rudarstva lignita.

Vodonik proizveden na lokaciji koristiće se u sektoru transporta, industrije i grejanja.

Snabdevaće se preko stanice za dopunu goriva za automobile i kamione, dok će industrijski otkupljivači gorivo dobijati u transportnim kontejnerima i direktnim cevovodom u industrijskom parku.

Deo proizvodnje će se ubaciti u gasnu mrežu, a planirano je da fabrika u kojoj će se skladištiti zeleni vodonik bude uključena u rad 2025.

Izvor: Solarno

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...