Nemačka u velikoj recesiji, očekuje je slab rast do kraja godine

od strane | 27/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemačka privreda je u poslednjem tromesečju prošle godine upala u recesiju oštriju od očekivane.

Najveća evropska privreda je, uprkos milijardama evra u subvencijama „izgubila dah“ uz pad lične potrošnje i privrednih investicija.
Prema saopštenju Saveznog zavoda za statistiku, nemački BDP je od prethodnog kvartala pao za 0,4 odsto, dvostruko više nego u preliminarnoj proceni.

Snažna inflacija je pre svega prikočila ličnu potrošnju, koja je posle ukidanja pandemijskih ograničenja prošle godine bila važan generator rasta.

Istovremeno, vidna je recesija privrednih ulaganja, posebno u građevinarstvu, ali i u mašine, uređaje i vozila.

Prema oceni ekonomista, nemačka privreda će u recesiji ostati u prvom kvartalu tekuće godine.

Pojedini ekonomisti procenjuju da će milijarde evra iz budžeta za rasterećenje domaćinstva i preduzeća od pritiska enormnog poskupljenja energenata do kraja godine privredu izvući u slab rast.

Nemačka vlada nedavno je podigla svoju konjunkturnu prognozu i sada, umesto pada, u 2023. očekuje rast od 0,2 procenta.

Subvencije su, istovremeno, stvorile rupu u državnim finansijama i Nemačka je prošlu godinu ponovo završila sa budžetskim deficitom od 2,6 odsto BDP. To je ipak i dalje ispod granice od tri odsto u evrozoni.

Država je, međutim, posle dve godine kršenja limita javnog duga zbog pandemijske potrošnje, prošlu godinu završila time što je javni dug vratila na ispod maksimalno dozvoljenih 60 procenata BDP.

Izvor: DPA

Preporučene vesti: