Nemačka razmatra sniženje poreza na zdravu hranu

od strane | 19/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  S obzirom na prošlogodišnju veliku stopu inflacije, u Nemačkoj se povela rasprava o smanjenju PDV na određene namirnice.

U toj zemlji, porez na dodatu vrednost iznosi 19 odsto, dok je za hranu sedam.

Prošle godine su namirnice poskupele za 21 procenat, a inflacija je još visoka.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir iz stranke Zeleni je za ukidanje PDV na zdravu hranu, a Savezni zavod za životnu sredinu (UBA) i Savezno udruženje potrošača se zalažu za pojeftinjenje biljne hrane.

– Oslobađanje od PDV ili snižavanje cena za sedam odsto voća, povrća, proizvoda od žitarica i biljnih ulja moglo bi da donese domaćinstvima godišnju uštedu od oko četiri milijarde evra – ocenjuje šef UBA Dirk Mesner.

Prema njegovim rečima, procentualna ušteda za kućni budžet bila bi viša kod siromašnijih koji ionako troše veliki deo svog novca na hranu.

Mesner dodaje da bogatiji ljudi, koji kupuju kvalitetniju, odnosno skuplju hranu, uštedeli bi veće sume, jer troše i do duplo više novca na hranu.

Pored finansijskog rasterećenja, niže cene pojedinih namirnica trebalo bi da utiču i na promenu navika – manje mesa, više povrća.

– Mada mnogi u Nemačkoj to ne vole da čuju, mi moramo da jedemo mnogo manje mesa i drugih životinjskih proizvoda – rekao je Marsel Fračer, predsednik Nemačkog instituta za privredna istraživanja (DIW).

Stoga bi oslobađanje od PDV na voće, povrće i žitarice bila važna odluka savezne vlade i iz socijalne, ekološke i zdravstvene perspektive, smatra on.

Niže cene bi takođe mogle da pomognu onima koji se bave organskom hranom.

Predsednik udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid žali se da firme koje prodaju visokokvalitetne organske proizvode trenutno trpe zbog ogromnog pada prodaje.

Mnogi farmeri su zato oprezniji kada je reč o prelasku na organsku proizvodnju.

Međutim, sniženje PDV stiglo bi do novčanika jedino ako bi proizvođači hrane, čiji vlasnici spadaju u najbogatije Nemce, taj poklon države stvarno prebacili potrošačima, umesto da ga stave sebi u džep.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...