Nemačka prima 50.000 radnika sa Zapadnog Balkana

od strane | 12/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Simberija info)

  Nemačkoj su što pre potrebni kvalifikovani radnici sa Zapadnog Balkana. Kvota za državljane Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije biće duplo veća nego pre.

Do sada je u regulativi za Zapadni Balkan ograničenje bilo na 25.000 ljudi godišnje, a planiran je i novi zakon o useljavanju radne snage, te će šansu pružiti i radnicima iz inostranstva sa najmanje dve godine radnog iskustva.

Moguć je i rad sa skraćenim radnim vremenom, kao i probni rad.

U nacrtu zakona ističe se da ono što će se posebno vrednovati pri izboru radnika je poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, starost i bilo kakva povezanost sa Nemačkom.

Ukoliko sakupe najmanje šest bodova, strani državljani van EU dobijaju mogućnost da rade u Nemačkoj.

Po četiri poena dobiće određena profesionalna kvalifikacija. Dobro poznavanje nemačkog jezika ili najmanje tri godine relevantnog profesionalnog iskustva vrednuju se sa po tri boda.

Po dva poena mogu da se dobiju za delimično znanje nemačkog jezika, do dve godine radnog iskustva ili starost do 35 godina, dok će jedan poen biti dodeljen osobi koja je legalno provela u Nemačkoj bar pola godine.

Izvor: DPA

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...