Nemačka planira dupliranje broja viza za radnike sa Zapadnog Balkana

od strane | 05/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemačka planira da udvostruči broj radnih viza za ljude sa Zapadnog Balkana, sa sadašnjih 25.000 godišnje na 50.000 radnika.

Kako je objavio Dojče vele (DW), nemački sindikati upozoravaju da bi strani radnici mogli da budu zloupotrebljeni kao jeftina radna snaga na svoju štetu, ali i na štetu ostalih radnika.

Članica upravnog odbora Saveza nemačkih sindikata (DGB) Evelin Reder upozorila je da su radnici migranti u velikoj meri zavisni od poslodavca za kojeg rade, jer im je uz radno mesto vezana dozvola boravka, što kod njih izaziva strah da će biti vraćeni, ako ne budu poslušni.

– Osim toga, radnici migranti često ne govore nemački i nisu informisani o svojim pravima, tako da pristaju na uslove rada koji su lošiji od zakonski propisanih – istakla je Rederova.

Prema njenim rečima, zapošljavanje inostranih radnika treba dozvoliti samo u preduzećima koja imaju kolektivni ugovor.

Zbog stalnog nedostatka radne snage u zemlji, nemačka vlada planira liberalizaciju zakonodavstva o radnoj migraciji, a deo tog paketa je i tzv. „zapadnobalkansko pravilo“ o kojem bi trebalo da raspravlja 1. marta.

Tim pravilom predviđene su dve bitne promene: sa jedne strane bi trebalo da bude ukinuto ograničenje važenja te mere do kraja ove godine, odnosno ubuduće bi to trebalo da postane trajno pravilo.

Sa druge strane, predviđa se udvostručenje kvote za radne migrante sa Zapadnog Balkana – sa sadašnjih 25.000 godišnje na 50.000 ljudi.

„Zapadnobalkansko pravilo“ je uvedeno nakon velikog izbegličkog talasa 2015. i 2016. godine, a cilj je bio rešavanje dva problema: sprečavanje nekontrolisanog dolaska tražilaca azila i ublažavanje manjka radne snage.

Tih godina je u Nemačku stiglo više od milion izbeglica, pre svega iz Sirije, ali i veliki broj ljudi sa područja Zapadnog Balkana – iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Dok su sirijske ratne izbeglice po pravilu brzo dobijale azil, samo oko pet odsto migranata sa Zapadnog Balkana dobilo je azil.

Tri četvrtine radnika u Nemačkoj sa Zapadnog Balkana radi na gradilištima, u ugostiteljstvu i pruža negu starijim i bolesnim osobama.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...