Nemačka planira da uloži više desetina milijardi evra u čistiju proizvodnju

od strane | 09/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemačka planira da uloži više desetina milijardi evra u svoju industriju, kako bi podržala prelazak ka čistijijoj proizvodnji, saopštilo je nemačko Ministarstvo privrede.

Ugovor o smanjenju štetnih gasova (Contract for Difference-CfD) ima za cilj da izvore energije u energetski-intenzivnim industrijama preusmeri sa korišćenja fosilnih izvora na obnovljive izvore i vodonik.

Kako bi pomogli privatnim potrošačima da savladaju prelazak na obnovljive izvore energije, ministarstvo planira da uspostavi program vredan milijardu evra koji će pružati podršku domaćinstvima sa niskim i srednjim primanjima.

Kako navodi Ministarstvo privrede, kompanije mogu da se kvalifikuju za subvencije, ako smanje emisiju ugljenika u svojoj proizvodnji, poput velike energetski-intenzivne industrije, srednjih i malih preduzeća, koja mogu imati koristi od subvencija.

Stvorena je hijerarhijska struktura, kako bi niska cena struje proizvedena iz obnovljivih izvora bila dostupna industriji, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...