Nemačka izdvaja milijardu evra za tehnološke startapove u Evropi

od strane | 15/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemačka i još četiri članice Evropske unije (EU) nameravaju da suze deficit u finansiranja mladih i inovativnih visokotehnoloških firmi u odnosu na ogromna sredstva koja za to izdvajaju SAD, Kina i druge zemlje, pa će samo Nemačka Vlada izdvojiti milijardu evra.

Pet članica EU uključenih u projekat potpisalo je u Briselu sporazum o evropskoj inicijativi „Tehnološki šampion“.

Obećavajućim preduzećima biće stavljen na raspolaganje startap kapital, što treba da smanji njihovu zavisnost od stranih investitora.

– Taj jaz treba da zatvorimo, a cilj je da evropski tehnološki šampioni sutrašnjice budu akteri na međunarodnoj sceni i osiguraju konkuretnost Evrope – izjavio je nemački ministar finansija Kristijan Lindner.

Ministar privrede Nemačke Robert Habek je naglasio da startap firme imaju ključnu ulogu u transformaciji privrede ka klimatskoj neutralnosti.

Uz Nemačku, u inicijativi učestvuju i Francuska, Španija, Italija i Belgija, kao i Evropska investiciona banka (EIB). Plan predviđa budžet od 3,75 milijarde evra, uključujući i milijardu od Nemačke.

Fond za budućnost koji je ranije formirala Nemačka Vlada treba tehnološkim startapovima da distribuira ukupno deset milijardi evra do 2030.

Izvori iz nemačkog ministarstva finansija ukazali su da su najveća i najperspektivnija evropska startap preduzeća do sada uglavnom kapital za finansiranje rasta nalazila van EU.

To je za posledicu imalo da se često kotiraju na stranim berzama ili da se presele u inostranstvo, što je za Evropu značilo odliv znanja i potencijala za rast.

Izvor: DPA

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...