Ministarka Grujičić sa regionalnim direktorom SZO o budućoj saradnji

od strane | 09/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Twitter)

  Ministarka zdravlja Danica Grujičić posetila je Regionalnu kancelariju Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) za Evropu u Dansko, kako bi učvrstila saradnju po pitanju primarne zdravstvene zaštite.

Grujičićeva se u Kopenhagenu prvi put sastala sa regionalnim direktorom SZO za Evropu Hansom Henrijem P. Klugeom, a ključno pitanje na dnevnom redu je bilo bolje definisanje obima buduće saradnje na integrisanom modelu primarne zdravstvene zaštite za Srbiju.

Primarna zdravstvena zaštita podrazumeva niz zdravstvenih usluga uključujući zaštitu mentalnog zdravlja, kao i veći fokus na suzbijanju nezaraznih bolesti povezanih sa upotrebom duvana.

– Srbija je ponosna na svoja dostignuća u poslednjih deset godina kada je u pitanju infrastruktura i izgradnja novih zdravstvenih ustanova, ali sada je vreme da se fokusiramo na organizaciju i unapređenje zdravstvene zaštite, posebno na primarnu zdravstvenu zaštitu – rekla je ministarka.

U saopštenju se navodi da je zbog pandemije Kovid-19 sledeće prioretno pitanje dalje jačanje otpornosti zdravstvenog sistema Srbije kako bi se bolje pripremio da odgovori na sve buduće vanredne situacije.

– Ovom prilikom želim da kažem da je regionalna kancelarija SZO za Evropu pohvalila Srbiju što je prihvatila pristup javnom zdravlju koji podrazumeva bolju pripremu za zahtevnije vanredne situacije – istakao je Kluge.

U narednih šest meseci, SZO će podržati uspostavljanje „Pilot projekta za unapređenje primarne zdravstvene zaštite“ u Srbiji sa fokusom ulaganja u ljudske resurse, prevenciju i lečenje nezaraznih bolesti poput raka, kao i na poboljšanom pristupu program mentalnog zdravlja.

SZO i Srbija će zajedno raditi na aspektima upravljanja zdravstvenim informacionim sistemima i pristupu zdravstvu kroz elektronski sistem, kao i na pružanju kontinuirane podrške jačanju kapaciteta Nacionalnog regulatornog tela za analizu vakcina, lekova, zaliha krvi i krvnih proizvoda.

Cilj saradnje jeste i priprema Srbije za potpuni transfer znanja i tehnologija za mRNA vakcine, uz proizvodnju bezbednih lekova i drugih proizvoda u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...