“Mercedes” najavio otkup sopstvenih akcija posle rekordnog profita

od strane | 21/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nemački proizvođač automobila “Mercedes-Benz” saopštio je da je prošle godine ostvario rekordan profit koji je premašio očekivanja tržišta i ujedno najavio otkup sopstvenih akcija.

“Mercedesu” je prošle godine porastao profit od 12 odsto na 150 milijardi evra, a operativni profit je zabeležio je rast od 28 odsto i iznosio je 20,5 milijardi evra, prenosi Rojters.

Nemački proizvođač automobila planira da podeli 5,6 milijardi evra akcionarima, pošto su prihodi i neto dobit izrazito povećani u četvrtom kvartalu 2022.

Kompanija je predložila dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 5,2 evra po akciji, sa prinosom od sedam odsto. Takođe, uprava kompanije je najavila program otkupa sopstvenih akcija vredan četiri milijarde evra, što je oko pet odsto tržišne kapitalizacije u naredne dve godine i počeće u martu.

Zbog uspešne prodaje najprofitabilnijih modela automobila prethodne godine, kompanija očekuje da ona blago poraste i u tekućoj, a za sada se dobro nosi sa rastućim troškovima

Prodaja električnih vozila prošle godine je dostigla 333 hiljade automobila, što je povećanje za 23 odsto, dok je samo u četvrtom tromesečju taj rast iznosio 67 procenata.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...