Kovač sa zamenikom ambasadora Nemačke o unapređenju saradnje

od strane | 17/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Tanjug)

  Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač razgovarala je sa zamenikom ambasadora Nemačke u Srbiji Karstenom Mejerom-Vifhauzenom koji je ocenio da u Srbiji postoji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija.

Kovač je istakla da se nada da će ovi koraci Srbije biti prepoznati u Briselu.

– U planu je održavanje zajedničkih sednica odbora na teme od značaja za proces evropskih integracija, organizovanje javnih slušanja, ali i rad na terenu, odnosno, dijalog narodnih poslanika i građana o značaju i benefitima članstva Srbije u Evropsku uniju (EU) – izjavila je Kovač.

Kovač i Mejer – Vifhauzen razgovarali su o unapređenju parlamentarne saradnje Srbije i Nemačke, posebno između Odbora za evropske integracije i Odbora za evropske poslove Bundestaga.

Takođe, ona je istakla značaj unapređenja saradnje ove dve države i u okviru međuparlamentarnih organizacija, posebno u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

– Nadm se da će Srbija nakon dužeg vremena dobiti izveštaj monitoring komiteta, imajući u vidu da jedan od izvestilaca PŠE za Srbiju dolazi iz redova poslanika nemačkog Bundestaga – istakla je ona.

Na sastanku su razgovarali i o radu narodnih poslanika, kako na plenarnim sednicama, tako i na sednicama radnih tela.

Kovač je informisala zamenika ambasadora o nadležnostima Odbora, načinu i organizaciji rada, posebno kada je u pitanju kontrolna uloga parlamenta u odnosu na rad izvršne vlasti, ali i saradnja sa organizacijama civilnog društva koje čine Evropski konvent.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...