Korisnici Fejsbuka i Instagrama u EU plaćaće do 13 evra mesečno

od strane | 11/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Kompanija Meta razmatra plan po kome bi korisnici njenih platformi Fejsbuk i Instragram u Evropskoj uniji morali da plaćaju do 13 evra mesečno za verziju bez reklama, ili da pristanu na personalizovane oglase ako žele da i dalje koriste besplatnu verziju.

Prema ovom planu, Meta bi naplaćivala oko deset evra mesečno za Fejsbuk ili Instragram naloge na ličnim računarima (PC) i još oko šest evra za svaki dodatni povezani nalog, preneo je Volstrit džornal (WSJ).

Korisnici mobilnih telefona bi plaćali oko 13 evra mesečno za korišćenje pomenutih platformi zato što bi Meta u cenu uračunala i provizije koje naplaćuju Eplove i Guglove prodavnice aplikacija.

Irska regulatorna agencija DPC je ranije ove godine kaznila kompaniju Meta sa 390 miliona evra i zaključila da kalifornijska kompanija nema pravo da na osnovu postojećeg ugovora šalje korisnicima u EU reklame na osnovu njihovih aktivnosti na mreži.

Meta je nakon toga saopštila da će tražiti saglasnost od korisnika u EU pre nego što dozvoli takozvano ciljano oglašavanje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...