Koliko je važna “CH“ nalepnica na švajcarskim automobilima u inostranstvu?

od strane | 27/02/2023 | Društvo, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik/Pinterest)

  Nalepnica „CH“ koju švajcarski vozači moraju legalno da stave na svoja vozila pre ulaska u drugu zemlju, obavezna je prema međunarodnoj Konvenciji o drumskom saobraćaju još iz 1968.

Prema Konvenciji, svako vozilo koje se vozi van svoje matične teritorije mora da ima inicijale zemlje sastavljene od jednog do tri latinična znaka.

Većina evropskih tabli sadrži potrebne identifikacione znakove, ali beli švajcarski krst na crvenom grbu ne ispunjava pravila tako da njihove registarske tablice moraju da budu dopunjene nalepnicom „CH“.

Neki vozači su se opredelili za male nalepnice, ali one ne ispunjavaju uslove.

Prema Aneksu 3 Konvencije, nalepnica „CH“ mora da bude ispisana slovima najmanje osam centimetara visine, sa najmanje jedan centimetar debelim potezima. Takođe, moraju da budu crne na beloj horizontalnoj podlozi, širine najmanje 17,5 centimetara i visine 11,5.

Mere su različite za nacije koje biraju tri slova, a elipsa može da bude vertikalna ukoliko postoji samo jedno slovo.

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...