Klimatske promene “zatvorile” evropske ski centre

od strane | 13/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: House of 3)

  Nedostatak snega negativno se odražava na skijališta širom Evrope. Mnoge niže stanice se zatvaraju, te remete kratkoročne planove za odmor skijaša, kao i dugoročne ekonomske planove, naročito u planinskim regionima.

Analize pokazuju da je u Francuskoj najtoplije vreme od 1997. godine, a temperatura je za sedam ili osam stepeni viša od uobičajene, što je dovelo do nedostatka snega u planinama.

“Splügen-Tambo” jedno je od prvih odmarališta koje je zatvoreno početkom ovog meseca.

– Nažalost, zbog nedostatka snega, obilnih padavina i visokih temperatura, mi moramo zatvoriti naše skijalište do daljeg. Više ne možemo da pripremamo staze jer imamo previše vode, a sneg se noću ne ledi – navodi se u saopštenju.

Jedan od rukovodećih u kompaniji „Snov-Vise”, koja se bavi ski odmorom, naveo je kakva je situacija na Alpima kada je sneg u pitanju i dodao da je visina snega ispod nivoa u ovom periodu sezone.

– Potrebno je ponovo da padne veća količina snega da bi se izbegli problemi dalje… Klimatske promene su na delu – rekao je on, istakavši da se i njihovi susedi širom Evrope, kao što su Švajcarci, Italijani, Australijanci susreću sa sličnim problemima.

Menadžer škole skijanja i snouborda u odmaralištu na Pirinejima Isa Kastelvi kaže za CNN Travel da tamošnje temperature više podsećaju na proleće nego na početak januara. Iako još uvek ima malo snega, nedovoljno je da bi odmaralište funkcionisalo kao pre i čak i ako nije zatvoreno bilo je mnogo otkazivanja.

Samo jedna od tri skijaške stanice i samo četvrtina ski staza u Pirinejima bile su otvorene u decembru zbog loših snežnih uslova.

Preko puta Alpa u Švajcarskoj, britanski penzioner Mark Benet živi u malom selu blizu Lucerna, koje se nalazi na dnu skijaške oblasti Klevenalp-Štokhut i kaže da ovako nešto ne pamti.

– Zatvorili su odmaralište da bi pokušali da zadrže sneg za Božić i Novu godinu, ali sve je nestalo. Bilo je veoma tužno – nije viđeno tako nešto, odnosno da ovde nema ljudi i gužvi u vreme praznika je sasvim neobična situacija – zaključuje penzioner.

Izvor: CNN, Forbes

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...