Kako je Zelenski digao cenu ukrajinskom modnom brendu

od strane | 26/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski od početka rusko-ukrajinskog rata u javnosti se uvek pojavljuje u maslinastozelenoj uniformi, a od toga ne odstupa ni prilikom susreta sa zvaničnicima drugih zemalja.

Kako piše magazin Forbs, reč je o ukrajinskom odevnom brendu M-TAC, koji proizvodi opremu za lov i turizam, kao i razne dodatke za oružje, vojnu i taktičku odeću i obuću.

Osim Zelenskog, modele ovog brenda nose i Valerij Zalužni vrhovni zapovednik ukrajinskih oružanih snaga kao i veliki broj vojnika i civila u Ukrajini.

Iako je u ovom ratu uništeno mnogo firmi, za M-TAC to nije slučaj, jer se njegova prodaja od februara prošle godine utrostručila.

Proizvodnja u Kijevu se proširila, počela je i sa radom i fabrika u Lavovu, zaposleno je još 750 krojačica koje rade u tri smene, a prema finansijskim prognozama stručnjaka, godišnji prihod brenda trebalo bi da iznosi oko 150 miliona evra.

Veruje se da na te prihode utiče i prodaja mimo vojne potražnje, u čemu se i ogleda uticaj predsednika Ukrajine.

Kompaniju M-TAC je devedestih iz hobija osnovao Aleksandar Karasev iz Kijeva, zaljubljenik u “airsoft” (vojnu simulaciju).

U ovom poslu pridružila mu se partnerka Natalija Korženjuk i u Kijevu su otvorili radnju “Militarist”, gde su prodavali uvezenu airsoft opremu, a od 2014. imali su još šest prodavnica.

Karasev je čak uspeo da nabavi nekoliko vojnih kamiona i oklopnih transportera u svrhu svog hobija koje je donirao vojsci kada je izbio rat.

M-TAC postao je vrlo popularan među vojnicima, a pre rata imali su sedam prodavnica, radionicu i skladište u Kijevu, 200 zaposlenih, kao i proizvodnu liniju i radnju sa skladištem u Poljskoj.
– Sve što imaju vrhunskog je kvaliteta, a imaju samo jedan minus, teško je kupiti nove stvari jer ih nema na tržištu – kaže Aleksandar Kamišin, šef Ukrajinskih državnih železnica koji takođe kupuje ovaj brend.

Izvor: Biznisinfo

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...