Jedan italijanski grad prodaje kuće za jedan evro

od strane | 02/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  U vreme poskupljenja nekretnina na globalnom nivou, Italija ima jednu sasvim neobičnu ponudu koja deluje neverovatno.

Naime, gradić Sant’Elia a Pianisi u regiji Molise stavio je osam kuća na prodaju za samo jedan evro.

Ovo je ujedno i odlična prilika za potencijalne vlasnike kuća, ali oni koji žele da kupe nekretninu, moraju da daju depozit od 5.000 evra pre početka potrebnih radova na renoviranju. Takođe, u obavezi su da plate sve uobičajene naknade za posedovanje kuće.

Njihov gradonačelnik je rekao da će novi stanovnici ovog grada morati da se pridržavaju određenih pravila. Od njih će se tražiti da lokalnim vlastima predstave projekat obnove u roku od šest meseci od kupovine kuće, a predviđeno je da se on dovrši u sledeće tri godine.

Grad će biti naklonjen kupcima koji planiraju da angažuju domaće radnike, koriste domaće materijale i koji renoviraju u najkraćem roku.

Ideja iza svih ovih zahteva je da će ulaganja i obnova kuća pomoći u podsticanju privrede grada. Osim toga, na ovaj način veća je verovatnoća da će novi stanovnici izgraditi vezu sa selom i brinuti se za njegovu budućnost.

Kuće Sant’Elia a Pianisi čija cena iznosi jedan evro deo su tekućeg plana da se ponovo probude mnogi uspavani italijanski gradovi. Kako mladi Italijani sve više odlaze u grad u potrazi za poslom, sela iz ove države postaju mirna područja sa starijim građanima.

Kako bi svoje gradove učinili živahnijim i unosnijim, mnoge su regije usvojile pristupačne strategije vlasništva nad kućama poput ove. Među onima koji su kupili kuće za samo jedan evro su i poznati, poput britanskog voditelja tok šoa (talk show) Alana Kara i glumice iz serije Soprano Lorejn Brako.

Pomenute povoljne kuće za prodaju mogu da se nađu preko sledećih onlajn stranica: 1eurohouses.com, case1euro.it i property-in-sicily.estate i na veb stranicama lokalnih vlasti, kao što su Comune of Sambuca ili Citta de Troina na Siciliji.

Izvor: Indeks

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...