Izvozili struju 42 godine, sada moraju da je uvoze

od strane | 24/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Prošle godine je, kao i ostale evropske zemlje, Francuska bila suočena sa posledicama rata u Ukrajini na cene energenata, izazvanih padom isporuka gasa iz Rusije.

Situaciju u Francuskoj dodatno su pogoršala dva faktora – nedostupnost nuklearnih reaktora zemlje skoro pola godine i ograničenja proizvodnje hidroenergije, koja su izazvana letnjom sušom.

Kao rezultat toga, ova država je morala masovno da uvozi od evropskih suseda, kako bi nadoknadila svoju opadajuću proizvodnju. Uvoz je tako iznosio 16,5 teravat-sati (TVh), što je preokrenulo uvozno-izvozni saldo, koji je obično pozitivan za Francusku.

Poređenja radi, Francuska je pre dve godine izvezla više od 43 TVh, navodi Francuska elektrodistributivna mreža (RTE).

Šef strategije u RTE Tomas Vejrenc istakao je zbog čega je ova evropska zemlja morala da se odluči na takav korak.

– To je bilo dovoljno da se preokrene francuski uvozno-izvozni bilans – rekao je Vejrenc i dodaje da je situacija gotovo bez presedana, te da je ovo prvi put od 1980. da se Francuska suočava sa time da vrši uvoz.

Prethodne godine ukupna proizvodnja električne energije iznosila je 445,2 (TVh), što je smanjenje od 15 odsto u poređenju sa prosekom 2014 – 2021. Ujedno je i najniža proizvodnja od 1992. godine, te se zbog svega toga očekuje da će račun za energiju u Francuskoj porasti na 115 milijardi evra.

Nekoliko problema je uticalo na snabdevanje ove evropske zemlje električnom energijom. Pre svega, njihovi nuklearni reaktori nisu funkcionisali kako bi trebalo prošle godine, a oni inače čine 50 do 70 odsto miksa električne energije. Takođe, pandemija je odložila raspored održavanja reaktora, a neki od njih, uključujući i one najmoćnije, patili su od problema sa korozivnim stresom, što ih čini manje dostupnim nego prethodnih godina.

Stopa nedostupnosti je tako u proseku tokom godine premašila 46 odsto i time oborila sve rekorde. Danas su reaktori ponovo dostigli značajnu stopu proizvodnje, daleko više u odnosu na prošlu godinu, sa 43od 56 reaktora koji su radili od sredine februara.

Šef strategije u RTE prokomentarisao je da li je povratak reaktora u skladu sa njihovim očekivanjima.

– Povratak reaktora na servisni kolosek je u potpunosti u skladu sa našim prognozama – naveo je Vejrenc.

Međutim, ove godine proizvodnja će ostati ispod proseka iz 2015–2021. godine.

U međuvremenu, hidroelektrična proizvodnja dostigla je najniži nivo od 49,6 TVh, što se nije dogodilo od 1976. godine, zbog jedne od najtoplijih godina u istoriji. To je dovelo do izuzetne suše tokom leta. Proizvodnja energije vetra i sunca donekle je to kompenzovala, ali je uvoz uglavnom uticao na balans.

Da bi stabilizovala svoju mrežu i izbegla nestašice, Francuska se oslanjala na podršku svojih evropskih suseda, a najveći deo uvoza, koji čini 60 odsto negativnog bilansa, bio je skoncentrisan u julu, avgustu i septembru i tada je bila na vrhuncu problema nuklearnih reaktora kada napori za uštedu energije još nisu počeli da daju plodove.

Od tada, RTE je primetio da je potrošnja električne energije tokom godine bila 4,2 procenata niža od proseka 2014–2019, dostižući nivo blizak onom iz perioda koronavirusa.

Osim toga, Vejrenc je istakao značaj evropskog tržišta električne energije u periodu previranja zbog rastuće cene električne energije. On je naglasio da, kao i mnoge zainteresovane strane, kao što su zemlje članice i sama Komisija EU, RTE podržava reviziju svog funkcionisanja kako bi se stabilizovala cena električne energije.

Račun za energiju u Francuskoj će porasti, vođen prosečnom kratkoročnom spot cenom od 276 evra po megavat-satu u 2022. godini, u poređenju sa 109 evra prošle i pretprošle godine.

Ovako visok račun je prvenstveno uslovljen uvozom fosilnih goriva, posebno tečnog prirodnog gasa, a ne uvozom električne energije, koji je bio znatno veći nego prethodnih godina, ali je i dalje iznosio samo sedam milijardi evra.

Izvor: Euraktiv

Preporučene vesti: