Italija potpisuje ugovor o gasnim turbinama s Azerbejdžanom

od strane | 13/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Italijanski ministar industrije Adolfo Urso rekao je da će Italija potpisati ugovor o prodaji četiri gasne turbine Azerbejdžanu i dodao je da ova država jedan od najvećih energetskih partnera Rima.

On treba da se sastane sa predsednikom Azerbejdžana IIhamom Alijevim i ministrima te zemlje.

– Nadam se da će ovo doprineti konsolidaciji i strateškom odnosu naše dve zemlje – istakao je Urso.

Ministar je rekao da dogovor uključuje italijansku kompaniju „Ansaldo Energia“, dobavljača za industriju električne energije i „Azerenerji“, najvećeg proizvođača struje u Azerbejdžanu. On nije naveo finansijske detalje ugovora.

Rim vidi svoju ulogu čvorišta za snabdevanje gasom severnoj Evropi u narednim godinama kako bi se nadoknadio gubitak uvoza iz Rusije.

– Zahvaljujući svom geografskom položaju između Kaspijskog mora i zemalja centralne Azije koje su bogate energijom i sirovinama, Azerbejdžan sve više postaje most za našu zemlju, Evropu i Mediteran, čime se potvrđuje uloga Italije kao energetskog čvorišta Evrope – objasnio je ministar.

Italija je prošlog meseca potpisala osam milijarde dolara vredan sporazum o proizvodnji gasa sa Libijom, u cilju povećanja snabdevanja Evrope energijom.

Ova država radi na tome da se kapacitet Transjadranskog gasovoda (TAP) udvostruči na 20 milijarde kubnih metara. Ovim gasovodom doprema se azerbejdžanski gas do Apulije na jugoistoku zemlje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: