Hipotekarni šok u Španiji: Euribor diže ratu za oko 250 evra

od strane | 31/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  U Španiji je euribor porastao, što je dovelo do povećanja rate kredita u proseku za 250 evra, piše list El pais.

Prema navodima španskog lista, taj indikator, na koji se odnosi većina varijabilnih kredita, prouzrokovaće rast računa koji se pregledaju u prvom mesecu godine za 48,6 odsto.

El pais piše da, nakon novembra i decembra u kojima je pokazatelj sporije rastao, u januaru je napredovao za više od 0,3 poena, što je šesti najveći rast u jednom mesecu od januara 1999.

Mesečni prosek od 3,333 procenata implicira da će španski građani koji imaju kredit ponovo biti svedoci najveće hipotekarne cene koja se pamti.

U proseku, varijabilne hipoteke za kupovinu stanova koje se revidiraju sa podacima za prvi mesec godine poskupeće za skoro 250 evra, odnosno za blizu 3.000 evra godišnje.

Kako se navodi, da bi prosečna hipoteka bila otplaćena za 24 godine i sa razlikom od euribora plus jedan bod, rata bi bila 757,3 evra mesečno, što je 247,6 evra više nego godinu dana ranije, odnosno 48,6 odsto više, što je najveće povećanje hipoteke od kada je krajem prošlog veka počeo euribor.

Dodaje se da ako nastave da rastu istom brzinom kao u poslednje vreme, hipoteke će nastaviti da poskupljuju još najmanje par meseci, a sledeće povećanje zvanične cene novca očekuje se početkom februara.

Izvor: Tanjug

tagovi: euribor | kamata | rast | spanija

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...