Help desk – nemačka podrška srpskim privrednicima

od strane | 12/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Wpmanageninja.com)

  Privredna komora Srbije (PKS) pokrenuće u prvom kvartalu ove godine kancelariju za pomoć srpskim privrednicima Help desk (Responsible Business Hub).

Kancelarija se osniva sa ciljem da se srpske kompanije, koje su deo nemačkih lanaca dobavljača, što bolje informišu i prilagode novom Zakonu o lancima isporuke u Nemačkoj, koji se primenjuje od početka godine.

Zadatak Help deska biće da srpskim dobavljačima, delovima lanaca dobavljača, pa i nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji, omogući da pravilno tumače i informišu seo zakonu, da uvide koje su obaveze u oblasti privrede. Projekat zajedno realizuju PKS i Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) uz podršku Nemačke razvojne saradnje u Srbiji koju sprovodi GIZ.

Prema rečima direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihaila Vesovića, srpska privreda će se na ovaj način što bolje prilagoditi i u svoje poslovanje uključiti standarde koji se primenjuju u Nemačkoj.

Vesović ocenjuje da će novi zakon doneti rešenja kojima će se unaprediti društvena odgovornost.

– Ovaj biznis hab (Help desk), koji je rezultat saradnje sa nemačkom privredom, treba da pripremi domaće kompanije i omogući im da nesmetano nastave da rade sa nemačkim kompanijama i izvoze na nemačko tržište, ali i unapredi odnos srpskih preduzeća prema zaštiti životne sredine i ljudskim pravima – ističe on.

Koordinatorka projekta Inicijativa za globalnu solidarnost GIZ-a Johane Volmajer kaže da su usluge koje će nuditi Help desk u Srbiji osmišljene po uzoru na isti servis u Nemačkoj i da pružaju savete kompanijama.

– Biće organizovane i obuke koje će se formirati na osnovu same tražnje i odgovaraće na pitanja kako uspostaviti proces kontrole ili upravljanje rizicima kada su u pitanju ljudska prava ili zaštita životne sredine – navela je Volmajerova.
Sa razvojem Zelene agende i Strategijom razvoja EU, nametnula se i potreba da se donese zakon koji će to dobrovoljno delo sprovesti u obavezu.

Novi nemački zakon propisuje niz mera na temu zaštite životne sredine i ljudskih prava. Kompanije u Nemačkoj, kao i strani dobavljači u obavezi su da ih se pridržavaju kako bi nastavili poslovanje na tom tržištu.

Zakon je rezultat Akcionog plana koji je donet 2016. godine, a kojim se uspostavlja mehanizam dobrovoljnog sprovođenja mera i principa održivog poslovanja.

Izvor: Večernje novosti

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...